31 Ιανουάριος 2019, 12:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2019, 11:58

Χειρότερα και από την Ανταρκτική οι ΗΠΑ – Πρωτόγνωρες θερμοκρασίες (βίντεο)

  • Χειρότερα και από την Ανταρκτική οι ΗΠΑ – Πρωτόγνωρες θερμοκρασίες (βίντεο)
    Η παγωμένη λίμνη Μίσιγκαν στο Σικάγο (φωτ.: EPA / Kamil Krzaczynski)

Η κακοκαιρία Polar Vortex (Πολική Δίνη) που τις τελευταίες ημέρες σαρώνει τις ΗΠΑ έχει φέρει πρωτόγνωρες θερμοκρασίες οι οποίες στις μεσοδυτικές πολιτείες είναι πολύ πιο κάτω από αυτές που επικρατούν στην Ανταρκτική από την οποία, άλλωστε, προέρχεται το πρωτοφανές κύμα ψύχους. Την περασμένη Τρίτη το θερμόμετρο έδειξε -52 βαθμούς Κελσίου στη Μινεσότα, -37 βαθμούς στη Βόρεια Ντακότα και -30 βαθμούς στο Σικάγο.

Το Polar Vortex δοκιμάζει τις αντοχές των μαθημένων στο κρύο Αμερικανών. Για παράδειγμα στο Σικάγο, την πόλη των ανέμων, χιονίζει για 13 συνεχόμενες ημέρες με αποτέλεσμα να έχουν ακυρωθεί πάνω από 2.000 πτήσεις.

Σε πολλές περιοχές οι Αρχές ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους προειδοποιώντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν είναι απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή. Μάλιστα υπήρξε και η σύσταση προς τους πολίτες να μην αναπνέουν βαθιά και να μη μιλούν όσο βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους! Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία από τη μεριά της εφιστά την προσοχή καθώς το ψύχος και οι άνεμοι μπορούν να προκαλέσουν κρυοπαγήματα μέσα σε πέντε λεπτά. Μέχρι στιγμής οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ωστόσο, περισσότερο και από τα βίντεο που δείχνουν τις συνθήκες που επικρατούν στις ΗΠΑ, τις προηγούμενες ημέρες ένα tweet του Ντόναλντ Τραμπ έγινε viral καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε το πρωτοφανές κύμα ψύχους με την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Στα πανέμορφα μεσοδυτικά η θερμοκρασία θα φτάσει τους -60 βαθμούς (Φαρενάιτ, -51 βαθμοί Κελσίου), η πιο χαμηλή που έχει καταγραφεί ποτέ. Τι στο καλό συμβαίνει με την παγκόσμια υπερθέρμανση; Σε παρακαλώ, γύρνα γρήγορα, σε χρειαζόμαστε», έγραψε.