31 Ιανουάριος 2019, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2019, 12:31

Η εκπαίδευση στον Πόντο αναδείχθηκε σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη (βίντεο)

  • (Βίντεο: TV100 Thessaloniki)

Η ανάδειξη της ελληνικής εκπαίδευσης στον Πόντο και η παράδοση που δημιουργήθηκε μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 αποτέλεσαν το αντικείμενο ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Κολλέγιο Ανατόλια και ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου.

Στη διάρκεια της ημερίδας αποτυπώθηκε η βαθιά σημασία που έδινε ο ποντιακός ελληνισμός στην εκπαίδευση ως αδιάσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς του.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Διαμαντής Λαζαρίδης ο οποίος παρουσίασε την «Προγραμματισμένη και οργανωμένη σχολική παιδεία στον Πόντο, 1682-1922» και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Λυσαρίδης (τ. αντιπρόεδρος του Κολλεγίου) που ανέπτυξε το θέμα «Το αμερικανικό Κολλέγιο Ανατόλια, φάρος εκπαίδευσης και κοινωνικής προσφοράς στον Πόντο,1886-1921».

«Για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς αποφασίσαμε να προσφέρουμε μια ολική υποτροφία για τα γυμνάσια και λύκεια της περιοχής σε ένα παιδί με ποντιακή καταγωγή» δήλωσε στην κάμερα του TV100 Thessaloniki ο πρόεδρος του Κολλεγίου Πάνος Βλάχος, ενώ ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Πέτρος Σούλας δήλωσε στο ίδιο μέσο «Στηρίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις και είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιες συνεργασίες, ιδιαίτερα με ιδρύματα τα οποία είναι αξιόλογα στη χώρα μας».

Στο φουαγέ του Πολιτιστικού Κέντρου λειτουργούσε έκθεση φωτογραφίας από τα αρχεία του Κολλεγίου Ανατόλια της περιόδου 1886-1921.

Εκδηλωσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ28
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
2019