31 Ιανουάριος 2019, 00:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2019, 00:32

La Repubblica: «Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το χαρτί τού αντίο στη λιτότητα»

  • Στο Ντουμπρόβνικ ο Αλέξης Τσίπρας για την «Πρωτοβουλία 16+1»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Mario Salerno)

«Ο Αλέξης Τσίπρας παίζει το χαρτί τού αντίο στη λιτότητα και της επιστροφής στις ρίζες, δηλαδή ‘του να δράσει αριστερά’ για να ανατρέψει τα γκάλοπ και να κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου», γράφει η εφημερίδα La Repubblica σε άρθρο της για τις νέες κινήσεις του πρωθυπουργού και την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η Αθήνα εξήλθε της επιτροπείας της τρόικας, η κυβέρνηση ξανακατέκτησε την οικονομική κυριαρχία και ο Τσίπρας, αφού αναγκάστηκε να προσαρμοστεί επί τρία χρόνια στα αιτήματα των πιστωτών, έδωσε και πάλι έμφαση σε μερικές από τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που είχε υποσχεθεί στις τελευταίες προεκλογικές εκστρατείες».

Η εφημερίδα της Ρώμης σημειώνει επίσης πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «είναι πεπεισμένος ότι η νέα έμφαση στο κοινωνικό μανιφέστο του κόμματος θα επιτρέψει και πάλι την ανατροπή των δημοσκοπικών ερευνών, όταν θα γίνουν οι εκλογές.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το στοιχείο-κλειδί αυτής της πορείας». Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι «η κυβέρνηση φρόντισε ήδη να επανεισάγει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και μετρά στις επιτυχίες της τη μείωση της μαύρης εργασίας από το 20% στο 9% και τη μείωση της ανεργίας από το 27% που ήταν προ τριετίας, στο σημερινό 18,3%».

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην άποψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πρόκειται για αποτελέσματα που επετεύχθηκαν αυξάνοντας υπερβολικά τη φορολογική πίεση. Σε ό,τι αφορά τη μέχρι τώρα κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, η ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα γράφει ότι «στο τέλος του 2018 έδωσε στις πιο φτωχές οικογένειες ‘χριστουγεννιάτικο μπόνους’ 710 εκατ. ευρώ, μπλόκαρε τους πλειστηριασμούς για το πρώτο ιδιόκτητο σπίτι και μείωσε τον ΕΝΦΙΑ».

Ακόμη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πέτυχε ένα μέχρι πρότινος ανέλπιστο αποτέλεσμα: Αύξησε από 585 ευρώ στα 650 τον κατώτατο μισθό και ξανάφερε την Ελλάδα στις χρηματαγορές, με έκδοση πενταετών κρατικών ομολόγων, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Η Αθήνα έλαβε προσφορές ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ και επιβεβαίωσε ότι η χώρα είναι σε θέση να σταθεί μόνη της στα πόδια της, χωρίς εξωτερικά ‘βοηθήματα’».

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει: «Το αν το άνοιγμα προς το Κέντρο, μαζί με την άσκηση αριστερής πολιτικής θα φέρει αποτέλεσμα, θα το δούμε στις εκλογές. Αν χρειαστεί, ο Αλέξης Τσίπρας έχει έτοιμο και ένα σχέδιο Β: Την Ευρώπη. Όπου η πραγματιστική προσέγγισή του στη διαχείριση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και του μακεδονικού, του επέτρεψε να κερδίσει συμμάχους (αρχίζοντας από την Άνγκελα Μέρκελ). Μια Ευρώπη όπου στην εποχή των εθνικισμών, η Αριστερά δεν διαθέτει έγκυρες προσωπικότητες, οι οποίες να λειτουργούν ως σημεία αναφοράς».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.