31 Ιανουάριος 2019, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Ιανουάριος 2019, 00:00

Μερσέντες Σόσα: Η φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή

  • Μερσέντες Σόσα: Η φωνή των ανθρώπων χωρίς φωνή

Τη σπουδαία τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα τιμά με doodle σήμερα η Google. Με καριέρα που κράτησε για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες, η μεγάλη τραγουδίστρια από την Αργεντινή εμφανίστηκε σε σημαντικούς χώρους, όπως το Lincoln Center και το Carnegie Hall στη Ν. Υόρκη, αλλά και το Κολοσσαίο, ακόμη και στην Καπέλα Σιστίνα.

Η Μερσέντες Σόσα γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1935 στην πόλη Σαν Μιγκέλ ντε Τουκουμάν της Αργεντινής, κοντά στα σύνορα με τη Βολιβία.

Ήταν παιδί μιας πολύ φτωχής αγροτικής οικογένειας, αλλά και πολύ αγαπημένης, που όπως έχει πει η ίδια σε συνεντεύξεις της, της έμαθε να μην τρέφει μνησικακία για τον κόσμο. Η μεγάλη πορεία της Μερσέντες Σόσα στο τραγούδι ξεκίνησε όταν σε ηλικία 15 ετών κέρδισε σε έναν ραδιοφωνικό διαγωνισμό τραγουδιού, ενώ στη δεκαετία του ‘60μέγινε γνωστή μέσα από το μουσικοπολιτικό κίνημα του «Νουέβο Κανσιονέρο», στο οποίο πρωτοστάτησε μαζί με τον πρώτο της σύζυγο Μανουέλ Όσκαρ Ματούς.

Τα τραγούδια της πάντρεψαν την παράδοση του τόπου της με δυνατούς στίχους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ μια πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας της είχε συμβεί σαν σήμερα το 1965, όταν ο τραγουδιστής Χόρχε Καφρούνε την κάλεσε να ανέβει μαζί του στη σκηνή, κατά τη διάρκεια φημισμένου φεστιβάλ της χώρας.

«Δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζούσα από το τραγούδι», είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή της η Μερσέντες Σόσα, που έφτασε να συνεργαστεί με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Λουτσιάνο Παβαρότι, ο Στινγκ, η Τζόαν Μπαέζ, αλλά και με τη Σακίρα. Στην Ελλάδα εμφανίστηκε αρκετές φορές και συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως η Μαρία Φαραντούρη, η Νάνα Μούσχουρη και η Χάρις Αλεξίου, αλλά και με το συγκρότημα των Apurimac, που αποτελείται από Έλληνες και Λατινοαμερικάνους μουσικούς.

Η Μερσέντες Σόσα υπήρξε επίσης πρέσβειρα της UNICEF, ενώ πέθανε στις 4 Οκτωβρίου 2009 σε κλινική του Μπουένος Άιρες, όπου νοσηλευόταν με σοβαρά προβλήματα υγείας.