30 Ιανουάριος 2019, 22:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2019, 20:48

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων

  • Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα της περικοπής των δώρων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2019 η περικοπή των τριών δώρων-επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας των εν ενεργεία των υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, υπαλλήλων ΟΤΑ, ΜΠΙΔ κτλ.

Το ΣΤ’ Τμήμα έχει κρίνει τις περικοπές των δώρων αντισυνταγματικές, καθώς όσες έγιναν με τον νόμο 4093/2012 από 1/1/'13 αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του συντάγματος και τις απορρέουσες Αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Επίσης, την Ολομέλεια θα απασχολήσει η παύση του μουφτή Ξάνθης που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, λόγω παρέλευσης του ορίου ηλικίας. Ο μουφτής υποστηρίζει ότι η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία παύθηκε από τα καθήκοντά του είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στη σύμβαση της Λοζάνης και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 2000/78/ΕΚ).

Ακόμα, οι σύμβουλοι Επικρατείας θα συζητήσουν τις αιτήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και του μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου Β’ αναφορικά με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος Ευαγγελίστριας της Τήνου. Τέλος, θα συζητηθεί η αίτηση συμβολαιογράφου του Λαυρίου που ζητεί να ακυρωθεί η έκτακτη γενική συνέλευση της 27ης Νοεμβρίου 2017 των Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, κατά την οποία ανεστάλη η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.