30 Ιανουάριος 2019, 23:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2019, 22:58

Ιστορικός από τη Βουλγαρία εξερευνά τους θαλάσσιους δρόμους των αρχαίων πολιτισμών

  • Ιστορικός από τη Βουλγαρία εξερευνά τους θαλάσσιους δρόμους των αρχαίων πολιτισμών
    (Φωτ.: abora.eu)

Με μια βάρκα από καλάμια, αντίγραφο αυτών που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για τις θαλάσσιες συνδέσεις με άλλες περιοχές και τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών, ο Βούλγαρος ιστορικός Τεοντόρ Ρόκοβ θα εξερευνήσει τους θαλάσσιους δρόμους των αρχαίων πολιτισμών, που ένωναν λαούς και αποτελούσαν κινητήρια δύναμη για το εμπόριο.

Η βάρκα έχει μήκος δώδεκα μέτρα και χωράει δώδεκα άτομα. Τα μέλη του πληρώματος προέρχονται από διάφορες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Ολλανδία και η Τουρκία.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, ο Τεοντόρ Ρόκοβ θα ξεκινήσει το εγχείρημά του το καλοκαίρι με τη βάρκα που έφτιαξε, αρχίζοντας το ταξίδι του από το Σότσι της Ρωσίας και μέσω του Εύξεινου Πόντου θα περάσει στη Βάρνα και από εκεί στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, την Κρήτη,  με τελικό προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

«Στα κείμενα του Ηρόδοτου αναφέρεται ότι οι Αιγύπτιοι έφταναν ως τον Εύξεινο Πόντο», δήλωσε ο Τεοντόρ Ρόκοβ, προσθέτοντας ότι οι βάρκες των Αιγυπτίων ήταν πολύ ελαφριές αλλά και σταθερές. Το ταξίδι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα κρατήσει δύο μήνες, ενώ η όλη ιδέα πραγματοποιείται διότι ο Βούλγαρος ιστορικός επιθυμεί να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνονταν οι θαλάσσιες επικοινωνίες μεταξύ των αρχαίων πολιτισμών στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.