30 Ιανουάριος 2019, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιανουάριος 2019, 17:14

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο και έμφραγμα

  • Το ηλεκτρονικό τσιγάρο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο και έμφραγμα
    (Φωτ.: EPA / Sebastien Nogier)

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, εμφράγματος και στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, τη μεγαλύτερη του είδους της που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κάνσας, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πολ Ντούντα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 410.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 66.800 ήταν τακτικοί ατμιστές, ενώ οι 343.900 δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ατμιστές αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 71% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, 59% για έμφραγμα ή στηθάγχη και 40% για στεφανιαία νόσο σε σχέση με τους μη χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επίσης, υπήρχε διπλάσια πιθανότητα να είναι και καπνιστές.

«Συγκριτικά με τους μη χρήστες, οι ατμιστές ήταν νεότεροι σε ηλικία, είχαν μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη», δήλωσε ο Πολ Ντούντα. Η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικού επισήμανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη δεν παύουν να είναι προϊόντα καπνού, συνεπώς η χρήση τους χρειάζεται προσοχή και πρέπει να υπόκειται σε όλους τους νόμους που αφορούν αυτά τα προϊόντα.

Επίσης, ζητά να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα, ώστε να περιοριστεί η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και η εμπορική προώθηση και πώλησή τους μεταξύ των νέων, ενώ τονίζει ότι η επίπτωσή τους στην υγεία χρειάζεται να διερευνηθεί περισσότερο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ανακοινώθηκαν σε διεθνές συνέδριο της American Stroke Association για τα εγκεφαλικά που πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη, ενώ προς το παρόν δεν έχει υπάρξει σχετική επιστημονική δημοσίευση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.