29 Ιανουάριος 2019, 23:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2019, 23:47

Τσίπρας: Λύση Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα

  • Τσίπρας: Λύση Κυπριακού χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα
    Από δεξιά: Αναστασιάδης, Μακρόν, Τσίπρας και Μουσκάτ σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της 5ης συνόδου χωρών του ευρωπαϊκού Νότου (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / Andrea Bonetti)

Το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει πάνω από όλα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, θα μεταφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο Ερντογάν, στη συνάντηση που θα έχει μαζί του στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα) στη Λευκωσία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης: «είναι αυτονόητο ότι όλοι μας στηρίζουμε την προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η λύση δεν μπορεί να έχει παρεμβάσεις τρίτων, ούτε τους εγγυητές, ούτε, βεβαίως, κατοχικά στρατεύματα».

Από την άλλη πλευρά επισήμανε ότι «η όποια λύση θα είναι προς όφελος και πρέπει να είναι προς όφελος και παλεύουμε να είναι προς όφελος όλου του κυπριακού λαού, δηλαδή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», ενώ ταυτόχρονα είπε πως πιστεύει ότι και τα όποια οφέλη από την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι οφέλη τα οποία θα μοιραστούν εξίσου και δίκαια, ισότιμα, τόσο σε Ελληνοκύπριους όσο και σε Τουρκοκύπριους.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο για τα καλά λόγια που είπαν σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και είπε πως το μήνυμα που στέλνει η επίλυση ενός τριακονταετούς προβλήματος είναι ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τον διάλογο και μέσα από την αλληλοκατανόηση. Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η προώθηση του αγωγού EastMed με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι απλά ένα ενεργειακό project, αλλά ένα project με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία και σημασία και θα πρέπει να υπάρχει η διασφάλιση της μεταφοράς του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Σχετικά με τη συνεργασία των επτά χωρών του ευρωπαϊκού Νότου είπε πως στόχος είναι η συμπόρευση και σημείωσε: «Σε μια περίοδο που αρχίζει να κυριαρχεί η λογική του απομονωτισμού και της εθνικής αναδίπλωσης, σε μια εποχή όπου ο ρατσισμός και η ξενοφοβία γίνονται ηγεμονικός πολιτικός λόγος, είναι σημαντικό εμείς να δώσουμε το μήνυμα της συνεργασίας και των ευρωπαϊκών λύσεων σε ευρωπαϊκά προβλήματα». Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα, των άλλων πέντε ηγετών (Αναστασιάδη, Μακρόν, Κόντε, Μουσκάτ, Κόστα) καθώς και του Ισπανού ΥΠΕΞ (Μπορέλ) μετά τη σύνοδο: