29 Ιανουάριος 2019, 23:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2019, 19:51

Brexit: Πότε θα χρειάζονται βίζα οι Ευρωπαίοι εάν δεν υπάρξει συμφωνία

  • Τι πρέπει να γνωρίζουν για το Brexit οι Ελληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Βρετανοί στην Ελλάδα και οι επιχειρήσεις
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Ένα άτακτο Brexit θα σημάνει πολλές και ριζικές αλλαγές. Μία από αυτές είναι ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν θέλουν να ταξιδέψουν στη Βρετανία για περισσότερο από τρεις μήνες, θα χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση βίζας.

Η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να τερματίσει την ελευθερία κίνησης των προσώπων το συντομότερο, εάν γίνει το Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών για μια μεταβατική περίοδο, οι πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και τα μέλη των οικογενειών τους –η διατύπωση συμπεριλαμβάνει τους υπηκόους της Ελβετίας– θα μπορούν να εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο για επισκέψεις, σπουδές ή για να εργαστούν, όπως ακριβώς και σήμερα. Ωστόσο, για παραμονές μακρότερες από χρονικό διάστημα τριών μηνών, θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις για Ευρωπαϊκές Προσωρινές Άδειες Παραμονής, προστίθεται στο κείμενο. Αυτές οι άδειες θα είναι έγκυρες για περίοδο τριών ετών.

Σε περίπτωση που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών, οι πολίτες της ΕΕ θα υποχρεούνται να υποβάλλουν αιτήσεις βάσει του νέου συστήματος μετανάστευσης με κριτήριο τις ικανότητες, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2021, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.