29 Ιανουάριος 2019, 17:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2019, 17:06

Στο 3,6% η απόδοση του 5ετούς ομολόγου – Το ελληνικό Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ

  • Υπ. Οικονομικών: Παράταση 75 ημερών για τις επιταγές λόγω κορονοϊού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το μεσημέρι το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο. Η απόδοση του διαμορφώθηκε στο 3,6% και το ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Το σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Στην όλη διαδικασία, όπως ήταν αναμενόμενο, κατατέθηκε πλήθος προσφορών, οι οποίες υπερκάλυψαν σχεδόν τέσσερις φορές το δημοπρατούμενο ποσό, υπερβαίνοντας τα 10 δισ. ευρώ.

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής, πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ο ΥΠΟΙΚ ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή από heads funds σε κανονικούς επενδυτές. «Σήμερα έκλεισε η επιτυχημένη μας έκδοση, βγάλαμε από τις αγορές ένα 5ετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,6 και κουπόνι κάτω από το 3,5. Αυτά τα 2,5 δισ. είναι 36% από τη συνολική μας απαίτηση για το 2019. Θα έχετε δει ότι στον ΟΔΔΗΧ το σχέδιο εξόδου στην αγορά ήταν 7 δισ. και βγάλαμε 2,5 δισ. Το πιο σημαντικό είναι όταν θα δείτε από τη συμμετοχή των επενδυτών, ότι αρχίζει μια σημαντικότατη μεταστροφή από heads funds σε κανονικούς επενδυτές. Δηλαδή, θα δείτε από αυτή την έκδοση ότι η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία».