29 Ιανουάριος 2019, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιανουάριος 2019, 21:03

Φλαμουριά 500 ετών και βελανιδιά 300 ετών υποψήφιες για «Ευρωπαϊκό Δέντρο 2019»

  • Φλαμουριά 500 ετών και βελανιδιά 300 ετών υποψήφιες για «Ευρωπαϊκό Δέντρο 2019»
    Φλαμουριά (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μισή χιλιετία ζωή μετρά μια φλαμουριά στην Κροατία, και διεκδικεί τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Δέντρου 2019» σε έναν διαγωνισμό ξεχωριστό και ιδιαίτερο μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται η σημασία της διατήρησης των παλαιών δέντρων ανά τον κόσμο. Η φλαμουριά, που βρίσκεται στο χωριό Γκόρνια Στουμπίτσα στην Κροατία, έχει ιστορική σημασία καθώς –όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης– «κάτω από τη σκιά της συγκεντρώθηκαν το 1573 αγρότες που ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους».

Η φλαμουριά, που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, καλείται να αντιμετωπίσει στο διαγωνισμό μια άλλη υποψηφιότητα, αυτή μιας βελανιδιάς ηλικίας 300 ετών από τη Βουλγαρία.

Η βελανιδιά βρίσκεται στο χωριό Ράνι Λουγκ στον Δήμο Τραν της Βουλγαρίας. Το αιωνόβιο δέντρο έχει ύψος είκοσι μέτρα και περιφέρεια κορμού 4,80 μέτρα. Η εντυπωσιακή βελανιδιά μεγαλώνει για περισσότερα από 300 χρόνια κοντά στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Τρίτη υποψηφιότητα στον διαγωνισμό για το «Ευρωπαϊκό Δέντρο του 2019» είναι ένας πλάτανος που βρίσκεται σε «νηπιακή ηλικία», καθώς είναι μόλις... 200 ετών, αλλά διεκδικεί το πρώτο βραβείο. Βρίσκεται στο Κάμπενι, στα όρη Απουσένι της Ρουμανίας, και αποτελεί σημείο αναφοράς των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, η αγάπη του κόσμου γι' αυτόν αποδείχθηκε σωτήρια, αφού μόλις έναν χρόνο πριν, όταν είχε δοθεί εντολή κοπής του από τις τοπικές Αρχές, οι πολίτες «αγκάλιασαν» το δέντρο για να το σώσουν, κάτι που τελικά κατάφεραν.


(Φωτ.: treeoftheyear.org)

Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 1η Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου 2019. Ο διαγωνισμός για το «Ευρωπαϊκό δέντρο της χρονιάς» διεξήχθη για πρώτη φορά το 2011. Πηγή έμπνευσης υπήρξε ο διαγωνισμός «Δέντρο της Χρονιάς», που διοργανώνεται στην Τσεχία, από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Σύμπραξης της χώρας.

Ο διαγωνισμός διεξάγεται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Περιβαλλοντικής Σύμπραξης (EPA), της οποίας είναι μέλος το Τσέχικο Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Σύμπραξης.

Από το 2011 μέχρι σήμερα οι υποψηφιότητες στο διαγωνισμό αυξήθηκαν από πέντε σε δεκαπέντε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξουν υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο. Για το 2019 οι 15 χώρες που κατέθεσαν υποψηφιότητα είναι: Βουλγαρία, Τσεχία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σλοβακία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2018 είχε κερδίσει η Πορτογαλία με 26.606 ψήφους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.