28 Ιανουάριος 2019, 20:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2019, 23:57

Εγκρίθηκε η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού

  • Εγκρίθηκε η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την αύξηση του κατώτατου και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πιθανότατα αύριο να είναι έτοιμη η υπουργική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, με την οποία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου η αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα διαμορφωθεί στα 650 ευρώ, ενώ η αύξηση για τον υποκατώτατο που καταργείται, αγγίζει το 27,45 %.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του, 600.000 εργαζόμενοι επωφελούνται από την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, ενώ 280.000 εργαζόμενοι επωφελούνται εμμέσως, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει τουλάχιστον 20 επιδόματα -είτε κρατικά, είτε επιδόματα που καταβάλλονται από τους εργοδότες.

Πάντως, σημείωσε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ήδη από τον Σεπτέμβριο, επιφέρουν θετικό αποτύπωμα σε περίπου 1 εκατ. εργαζόμενους.

Αμέσως μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, ακολούθησε η τοποθέτηση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, η οποία εξήγησε τα τεχνικά σημεία της απόφασης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για την οποία υπήρξαν τοποθετήσεις από αρκετά μέλη της κυβέρνησης. Επίσης, επισημάνθηκε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου σηματοδοτούν το πλαίσιο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής που αφορούν στην αναπτυξιακή πολιτική, αλλά και στη στήριξη των οικονομικά ευάλωτων.

Η κυβέρνηση στο προσεχές διάστημα θα φέρει στη Βουλή τους νόμους που αφορούν μεταξύ άλλων, στην προστασία της α’ κατοικίας, στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και στην επιδότηση ενοικίου. Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα αναμένεται να βρεθεί και η συνταγματική αναθεώρηση.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αγγελική Λάζου.