28 Ιανουάριος 2019, 19:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2019, 19:07

Ένοχος ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος για τις ομοφοβικές δηλώσεις του

  • Ένοχος ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος για τις ομοφοβικές δηλώσεις του
    Митрополит Калавритский и Эгиалийский Амвросий

Ένοχος κρίθηκε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου για τις δηλώσεις που είχε κάνει κατά των ομοφυλόφιλων σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο. Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή.

Ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος κατηγορήθηκε για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, αλλά του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Στην απολογία του, ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος ισχυρίστηκε ότι με τις δηλώσεις αυτές δεν καταφερόταν κατά των ομοφυλόφιλων, αλλά εναντίον πολιτικών. Επίσης, είπε ότι δεν κατονόμασε πρόσωπα, αλλά ότι αναφέρθηκε μόνο στην ομοφυλοφιλία και ότι δεν έχει αναφερθεί κάποιο περιστατικό βίας που να έχει προκληθεί από τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Η ακροαματική διαδικασία είχε διακοπεί την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, ενώ της απόφασης είχε προηγηθεί αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου. Μέσα και έξω από το δικαστήριο υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ κατά την εκφώνηση της απόφασης άτομα που βρίσκονταν στο ακροατήριο προχώρησαν σε αποδοκιμασίες.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του ο εκ των συνηγόρων του Γιώργος Μπέσκος προανήγγειλε ότι υπάρχουν νομικοί λόγοι για τους οποίους θα υποβληθεί «αναίρεση κατά της απόφασης, προκειμένου τον τελικό λόγο να τον έχει ο Άρειος Πάγος».

Από την πλευρά της, η συνήγορος πολιτικής αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων χαρακτήρισε την απόφαση ιδιαιτέρως κρίσιμη για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά, «η οποία βάζει όριο, όχι στον ρατσιστικό λόγο γενικώς από οποιονδήποτε κι αν εκφέρεται, αλλά βάζει όριο στον ιδιαίτερα εμπρηστικό λόγο όταν εκφέρεται από ένα πρόσωπο, το οποίο μπορεί να έχει πολύ μεγάλη απήχηση και επιρροή στον κόσμο και όταν ο λόγος αυτός θέτει σε διακινδύνευση την αξιοπρέπεια και την ελευθερία του προσώπου».