28 Ιανουάριος 2019, 17:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2019, 16:22

Ερντογάν: Η Τουρκία δημιουργεί ζώνες ασφαλείας στη Συρία για την επιστροφή των προσφύγων

  • Ερντογάν: Η Τουρκία δημιουργεί ζώνες ασφαλείας στη Συρία για την επιστροφή των προσφύγων
    Τούρκοι στρατιώτες και άρματα μάχης στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας στη βόρεια Συρία ώστε οι Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται από την Τουρκία να μπορέσουν να επιστρέψουν στη χώρα τους, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επισήμανε ότι περίπου 300.000 Σύροι έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα τους σε περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Τουρκία, και ότι αναμένει πως εκατομμύρια Σύροι πολίτες θα επιστρέψουν στις εν λόγω ασφαλείς περιοχές της χώρας τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την απόσυρση των 2.000 αμερικανικών στρατιωτών από τη Συρία, ενώ ακολούθησε η δήλωση του Ερντογάν πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας βάθους 32 χιλιομέτρων στη Συρία κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία.

Την Παρασκευή ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως η Τουρκία σκοπεύει να ολοκληρώσει τις ζώνες ασφαλείας εντός των προσεχών μηνών, και πως θα το πραγματοποιήσει δίχως τη βοήθεια τρίτων χωρών. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος προσέθεσε ότι οι ζώνες ασφαλείας θα προστατέψουν τη χώρα του από τους «τρομοκράτες», αναφερόμενος στου Κούρδους αντάρτες της Συρίας, οι οποίοι με την υποστήριξη των ΗΠΑ δραστηριοποιούνται στη βορειανατολική Συρία, στα σύνορα με την Τουρκία.