28 Ιανουάριος 2019, 14:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2019, 14:09

Κινητοποιήσεις αγροτών: Πού στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα

  • Κινητοποιήσεις αγροτών: Πού στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα
    (Φωτ.: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Από την Ημαθία δίνεται το σήμα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, την ώρα που η έξοδος των τρακτέρ στις εθνικές οδούς σε συνδυασμό με την εκλογική χρονιά που διανύουμε φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για ενδεχόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των αγροτών και των κτηνοτρόφων – ήδη έχει συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αγρότες στέλνουν το μήνυμα ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ενημερωτικές συναντήσεις στα χωριά προκειμένου να κινητοποιηθεί όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος.

Ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα πρώτα τρακτέρ άρχισαν να συγκεντρώνονται στον κόμβο της Κουλούρας επί της Εγνατίας Οδού στην εθνική Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Άλλο ένα σημείο συγκέντρωσης είναι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα· σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννη Τουρτούρα, μόλις δοθεί το σήμα έναρξης των κινητοποιήσεων τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα.

Στην πανθεσσαλική σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στα Φάρσαλα αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ένα μπλόκο με κεντρικό ρόλο στον κόμβο της Νίκαιας. Οι αγρότες της Φθιώτιδας δίνουν ραντεβού στη διασταύρωση της Γλύφας στην Πελασγία, στην Πελοπόννησο τρακτέρ άρχισαν να συγκεντρώνονται από την Κυριακή στη Μεσσήνη. Στη Μακεδονία μπλόκα, εκτός από τον κόμβο της Κουλούρας, θα στηθούν στη διασταύρωση Γυψοχωρίου, στην Κατερίνη μπροστά από τον πολυχώρο «Ελιά», και στον κόμβο Αντιγόνου. Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συμμετέχουν στο μπλόκο στα Μάλγαρα, και όλα θα κριθούν στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Στα Χανιά οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, και αύριο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων Μανούσος Σταυριανουδάκης, τα τρακτέρ θα κατευθυνθούν στη θέση Μεγάλα Χωράφια της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου. Στο δε Ηράκλειο τρακτέρ άρχισαν να συγκεντρώνονται στον κόμβο στα Πραιτώρια.

Την ίδια ώρα η Επιτροπή Μπλόκων του νομού Καστοριάς αποφάσισε κινητοποιήσεις στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά χωρίς το κλείσιμο δρόμων.