27 Ιανουάριος 2019, 23:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2019, 22:59

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Η Μακεδονία μία και ελληνική

  • Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου στην Εύξεινο Λέσχη Βέροιας

Ομόφωνη απόφαση έλαβε την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, σε τακτική συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο της Λέσχης και είχε ως αντικείμενο συζήτησης την ονομασία του γειτονικού κράτους των Σκοπίων.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος Νικόλαος Τουμπουλίδης και η γενική γραμματέας Ευαγγελία Τογκουσίδου, η θέση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας ήταν και είναι μία και μοναδική: «Η Μακεδονία μας είναι μία και είναι ελληνική».

Αναλυτικά, η ΕΛΒ αναφέρει τα εξής: «Το υβριδικό κράτος των Σκοπίων που με δόλιες μεθοδεύσεις φανερά και κρυφά θέλει να κλέψει και να πλαστογραφήσει την ιστορία των προγόνων μας και έχοντας την αυτονόητη εθνική ευαισθησία απέναντι στις μελλοντικές γενιές και του χρέους προς τους προγόνους μας που θυσίασαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη μία και μοναδική Μακεδονία από τους κατά καιρούς επιβουλείς της, εκφράζουμε την αγανάκτηση μας προς όλους αυτούς που πρόδωσαν με την ψήφο τους την ιστορία μας και την θέληση του ελληνικού λαού, αμαυρώνοντας για πάντα το όνομά τους.

»Η ΕΛΒ, πάντα πρώτη στους αγώνες, βροντοφώναξε στη Θεσσαλονίκη κατ’ επανάληψη, στην Αθήνα, στη Λάρισα, στη Βέροια, στη Βεργίνα, στο Πισοδέρι Φλώρινας, και θα το κάνει όπου και όταν χρειασθεί, για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Ελάτε όλοι μαζί στον ωραίο και τίμιο αγώνα που συνεχίζεται και κάποιοι επιτέλους σταματήστε τα κουτσομπολιά. Καταδικάζουμε συλλήβδην όλους που με δηλώσεις ή πράξεις δεν άκουσαν τους συμπατριώτες τους και συγχωριανούς τους, αλλά και δεν σεβάστηκαν το αίμα των εθνομαρτύρων παππούδων τους, προδίδοντας τους με το να παραδώσουν το όνομα –δηλαδή την ψυχή μας, όπως έλεγε ο Οδυσσέας Ελύτης– την αναγνώριση "μακεδονικής γλώσσας" και "μακεδονικού έθνους" στους βόρειους γείτονες μας.

»Υπενθυμίζουμε και επαναφέρουμε στο προσκήνιο την ύπαρξη αλυτρωτισμού από τους βόρειους γείτονες, που είναι υπαρκτή σκοτεινή τους σκέψη και διατρανώνουμε την αντίθεση μας απέναντι στη μήτρα των γενοκτονιών, που είναι ο απανταχού εθνικισμός, δηλώνοντας ότι δεν εκχωρούμε σε κανέναν την παράδοση του τόπου μας, την ιστορία μας, τις παραδόσεις μας, τη γλώσσα μας, δηλαδή την ταυτότητά μας, γιατί αυτά είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας».