27 Ιανουάριος 2019, 18:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Ιανουάριος 2019, 17:13

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο απορρίπτει το τελεσίγραφο για εκλογές

  • Ο Μαδούρο προτείνει πρόωρες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση 2
    Ο Νικολάς Μαδούρο (φωτ.: EPA / Miguel Gutierrez)

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε σήμερα το ‘τελεσίγραφο’ που του έχουν απευθύνει πολλές χώρες ζητώντας του να προκηρύξει εκλογές μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών, τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό παραβίασε το σύνταγμα της χώρας όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο Μαδούρο είπε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο.

Επίσης, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όμως είπε ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο να συμβεί. Η Ουάσινγκτον, που αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό, ζήτησε το Σάββατο από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου να επιλέξουν πλευρά και να διακόψουν τις οικονομικές συναλλαγές τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο.

Η Ρωσία χαρακτήρισε το τελεσίγραφο παράλογο, ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας το αποκάλεσε «παιδιάστικη απαίτηση», ενώ χθες η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό αν ο Μαδούρο δεν προκηρύξει νέες εκλογές. Οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας παραμένουν πιστές στον Μαδούρο. Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και πολλές κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής αναγνώρισαν σχεδόν αμέσως τον Γκουαϊδό, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα εάν δεν προκηρυχθούν «ελεύθερες εκλογές».

Την ίδια στιγμή, ο Χουάν Γκουαϊδό παραδέχτηκε το Σάββατο ότι συζήτησε με στελέχη του κόμματος του Μαδούρο για να τα πείσει να διεξαχθούν νέες εκλογές, ωστόσο σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε πριν λίγες μέρες φάνηκε να αποφεύγει την ερώτηση αν συναντήθηκε με τον Διοσδάδο Καμπέγιο, πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης και ένα από τα επιφανέστερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μαδούρο.


Ο Χουάν Γκουαϊδό (φωτ.: EPA / Miguel Gutierrez)

Πάντως, σε βίντεο που κατά την κυβέρνηση αποτελεί απόδειξη της συνάντησης, φαίνεται ο Καμπέγιο και ο Φρέντι Μπερνάλ, επίσης γνωστό στέλεχος του Μαδούρο, σε χώρο ξενοδοχείου, με βουλευτές της αντιπολίτευσης και κάποιον με καπέλο μπέιζμπολ, που σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν ο Γκουαϊδό.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συνάντηση: «Είμαι έτοιμος. Ένα μήνυμα για τον Φρέντι και τον Διοσδάδο. Το είπα χθες και θα το επαναλάβω σήμερα: Όποιος θέλει να τερματιστεί η αρπαγή της εξουσίας, (υποστηρίζει μια) μεταβατική κυβέρνηση και ελεύθερες εκλογές, είναι ευπρόσδεκτος να το συζητήσουμε».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.