28 Ιανουάριος 2019, 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιανουάριος 2019, 07:52

Αναπηρικά επιδόματα: Αιτήσεις ηλεκτρονικά από σήμερα σε Κέντρα Κοινότητας και ΟΠΕΚΑ

  • ΟΠΕΚΑ: Πότε καταβάλλονται τα επιδόματα σε ανασφάλιστους υπερήλικες και ΑμεΑ
    Τα γραφεία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στα Κέντρα Κοινότητας των δήμων όλης της χώρας και στις υπηρεσίες του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου οι νέες αιτήσεις για προνοιακά αναπηρικά επιδόματα όπως και αιτήσεις παράτασης χορήγησης επιδομάτων, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας σε ημερίδα για το μετασχηματισμό της ΗΔΙΚΑ.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, για την υποβολή αιτήσεων χορήγησης προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η ΗΔΙΚΑ θα είναι διαθέσιμη από την ερχόμενη Δευτέρα και σε περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχει σε λειτουργία πιλοτική διαδικασία. Στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα συνεχίζεται κανονικά το πιλοτικό πρόγραμμα και όλες οι νέες αιτήσεις υποβάλλονται αδιάλειπτα από το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Ιανουαρίου καταβλήθηκαν για πρώτη φορά από τον ΟΠΕΚΑ τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα καθώς και τα επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών, στο σύνολο των δικαιούχων της χώρας, τα οποία μέχρι και το 2018 χορηγούνταν από τους ΟΤΑ. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται πλέον κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα. Όλα τα Άτομα με Αναπηρία θα λαμβάνουν τα επιδόματα που δικαιούνται ενιαία, με διαφάνεια και ηλεκτρονικές διαδικασίες.