26 Ιανουάριος 2019, 19:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2019, 19:06

Ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» (φωτο)

  • Ο επετειακός χορός του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» (φωτο)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»– πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2019 στο κέντρο «Έπαυλις», ο ετήσιος χορός του Συλλόγου, που είχε επετειακό χαρακτήρα (γιορτάστηκαν τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του).

Εκτός από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Αλέξη Παρχαρίδη, Γιώργιο Σοφιανίδη (τραγούδι), Γιάννη Τσανασίδη (λύρα), Γιώργο Ορδουλίδη (νταούλι), είχε και πολλές εκπλήξεις. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου (παιδικό-εφηβικό και τμήμα παραστάσεων) παρουσίασαν χορούς από περιοχές του Πόντου με αποκορύφωμα τον πυρρίχιο χορό και τα «Μαχαίρια», όπου έγινε και ιστορική αναδρομή στο ιδρυτικό μέλος Δημήτριο Αθανασιάδη, με αναφορά στο βιβλίο που έγραψε το 1975 με τίτλο Ο πυρρίχιος χορός (μια έκδοση του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».

Μετά την εμφάνιση των χορευτικών, τα οποία συνόδευσαν στη λύρα ο Άρης Μιχαηλίδης και στο νταούλι η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κική Μωυσιάδου και ο Γιώργος Ορδουλίδης, όλοι οι χορευτές, μικροί και μεγάλοι, το τωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και μέλη από παλαιότερα ΔΣ, έσβησαν τα κεράκια της επετειακής τούρτας, προσφορά της ταμία του Συλλόγου Ειρήνης Ζουμή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Γαβριηλίδης στο χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλα τα μέλη, τους φίλους που παρευρέθηκαν σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά, τους χορευτές, μικρούς και μεγάλους, τους χορηγούς και όλους όσοι «αγόγγυστα πρόσφεραν δώρα για τη λαχειοφόρο αγορά».

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου του Συλλόγου, δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στο ζήτημα των ημερών που «καίει» όλους τους Έλληνες και δεν είναι άλλο από το ζήτημα της Μακεδονίας. Το μήνυμα λοιπόν του επετειακού-ετήσιου χορού ήταν ότι «εμείς οι Πόντιοι Έλληνες θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση της παράδοσής μας, αλλά και την πατρίδα μας, την Ελλάδα, την Μακεδονία!». Κάτι που τόνισε και ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, τον οποίο ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά για τη στήριξη που προσφέρει.

Επίσης, «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» Έδεσσας απευθύνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους Συλλόγους που έδωσαν το «παρών», τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Ποντίων Άρδασσας «η Άρδασσα», το Σύλλογο Ποντίων Ριζού, το Σύλλογο Ποντίων Αψάλου, την Εύξεινο Λέσχη Σκύδρας, το Σύλλογο Ποντίων και Μικρασιατών Άρνισσας, το Σύλλογο Ποντίων Γιαννιτσών, το Σύλλογο Φίλων Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού, το Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Πέλλας «η Μπίγα». Επίσης, ευχαριστεί και τις κυρίες που για ακόμη μια φορά φρόντισαν για τα γλυκίσματα της βραδιάς.

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».
Εκδηλωσεις