26 Ιανουάριος 2019, 16:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2019, 16:16

Συμφωνία Πρεσπών: Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την έγκριση από την ελληνική Βουλή

  • Συμφωνία Πρεσπών: Τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ για την έγκριση από την ελληνική Βουλή
    (Φωτ.: Facebook / Zoran Zaev)

Με τίτλο «Οι Έλληνες βουλευτές επικυρώνουν τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος» της πΓΔΜ, η εφημερίδα Toronto Star του Καναδά αναφέρει σε κείμενό της ότι με την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών τερματίζεται μια διένεξη που κράτησε σχεδόν τρεις δεκαετίες, έπειτα από την «ψηφοφορία-ορόσημο που ανοίγει τον δρόμο, ώστε η μικρή χώρα που μετονομάζεται σε Βόρεια Μακεδονία να μπει στο NATO».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η συμφωνία εγκρίθηκε με δύο ψήφους παραπάνω από όσες απαιτούνταν, ενώ παρατίθεται η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα περί ιστορικής μέρας, καθώς η Ελλάδα «θωρακίζει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής της κληρονομιάς». Επίσης, σημειώνεται πως το κείμενο που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2018 από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών συνάντησε σφοδρή αντίσταση στο πολιτικό σκηνικό εκατέρωθεν των συνόρων, αλλά η επικύρωσή της ανοίγει τον δρόμο, ώστε η Βόρεια Μακεδονία να μπει στο Ατλαντικό Σύμφωνο και αργότερα στην ΕΕ.

«Επιζήσαντα του Μακεδονικού... και απαράμιλλο διαπραγματευτή» χαρακτηρίζει η βελγική εφημερίδα Le Soir τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο κείμενο σημειώνει πως «η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία υιοθέτησαν αμφότερες τη συμφωνία των Πρεσπών», κάτι που χαρακτηρίζει «επιτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος προβάλλει ως εγγυητής της σταθερότητας σε μια ασταθή περιοχή» και «αναδεικνύεται σε απαράμιλλο διαπραγματευτή».

Η Japan Times σε κείμενό της με τίτλο «Η Ελλάδα εκτέλεσε μια ‘επικίνδυνη αποστολή’ επικυρώνοντας τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία», που βασίζεται σε τηλεγραφήματα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, επισημαίνει και αυτή πως η συμφωνία τερματίζει «μια διένεξη που κράτησε δεκαετίες» και «ανοίγει τον δρόμο ώστε η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να μπει στην ΕΕ και στο NATO».

Η ισπανική εφημερίδα El País έχει δημοσίευμα με τίτλο «Η ελληνική Βουλή επικυρώνει τη συμφωνία με τη Μακεδονία και ανοίγει τον δρόμο για την εισδοχή της στην ΕΕ και το NATO» και υπότιτλο «Οι Βρυξέλλες χαιρετίζουν την επικύρωσή της ως ‘υπόδειγμα συμφιλίωσης’», που βασίζεται κι αυτό κυρίως σε τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων. Τονίζει δε ότι η ψηφοφορία στην Αθήνα «τερματίζει μια παλιά διένεξη των δύο γειτονικών χωρών» των Βαλκανίων και επισημαίνει τα «συγχαρητήρια και τις ευχαριστίες του Ζόραν Ζάεφ στον φίλο του Αλέξη Τσίπρα».

Για τη γερμανική εφημερίδα Mannheimer Morgen, η επικύρωση της συμφωνίας εν μέρει έγινε δυνατή με τη βοήθεια που προσέφεραν η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Επίσης, γίνεται λόγος για τη «μοναδική πολιτική πρόοδο που σημειώθηκε σε μια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια» και μια ένδειξη πως «η βούληση της ΕΕ όταν είναι ενωμένη […] και η άσκηση της κατάλληλης πίεσης» μπόρεσαν να οδηγήσουν στο «να επιτευχθεί κάτι στα Βαλκάνια».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.