26 Ιανουάριος 2019, 14:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2019, 14:38

Κύπρος: Ο Νίκος Αναστασιάδης καλεί τον Ακιντζί να υποβάλει γραπτώς τις θέσεις του

  • Κύπρος: Ο Νίκος Αναστασιάδης καλεί τον Ακιντζί να υποβάλει γραπτώς τις θέσεις του
    Ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου)

Σε ανεπίσημη συνάντηση κάλεσε τον Νίκο Αναστασιάδη ο Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να του ανακοινώσει τι είδους λύση επιδιώκει για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος της Κύπρου, απαντώντας στην πρόσκληση Ακιντζί, δήλωσε ότι είναι πάντοτε έτοιμος και κάλεσε την τουρκική πλευρά να αφήσει τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να υποβάλει γραπτές θέσεις ή να επαναλάβει εκείνα τα οποία αξιώνει, δηλαδή ίσο αριθμό είτε θετική ψήφο για όλες τις αποφάσεις.

Και ο καθένας, πρόσθεσε, ας αποφασίσει αν αυτή είναι η λύση που μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο και λειτουργικό κράτος.

Κληθείς δε να σχολιάσει τις απειλές Τσαβούσογλου για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι δεν θέλει να μπει στη λογική της αντιπαράθεσης και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί την πολιτική που χαράσσει.

«Η μνήμη του κυρίου Ακιντζί τον απατά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. «Ξεχνά ότι στις 5 Ιουλίου 2017, μία ημέρα πριν από την άφιξη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κραν Μοντανά, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε υποβάλει γραπτώς τις προτάσεις της για τα θέματα που έθιγε ο Αντόνιο Γκουτέρες στις παραμέτρους του και αφορούσαν την εξεύρεση λύσης στη βάση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι σε συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντανά είχε προτείνει τη λύση δύο κρατών. Ο Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι στο Κραν Μοντανά και ενώ οι διαπραγματεύσεις έβαιναν προς το τέλος, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον ενημέρωσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης του είχε αναφέρει πως η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί την εξουσία και ότι πρέπει να συζητηθεί η λύση δύο κρατών.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι εντός Φεβρουαρίου η Τουρκία θα προβεί σε γεωτρήσεις νοτίως -όπως είπε- σε εξουσιοδοτημένες από την «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» περιοχές και στην ΑΟΖ της Τουρκίας, στα σημεία όπου εντατικοποιούνται σήμερα οι σεισμογραφικές έρευνες.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.