26 Ιανουάριος 2019, 09:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Ιανουάριος 2019, 09:09

Στηρίζουν Τσίπρα και Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης 2019

  • Το γερμανικό βραβείο «Ewald von Kleist» σε Τσίπρα και Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 προτείνουν με κοινή δήλωσή τους τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ οι ηγέτες των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, των Πράσινων και της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, Σκα Κέλερ και Γκάμπι Τσίμερ αντίστοιχα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη δήλωση, την οποία συνυπογράφουν οι επικεφαλής των τριών ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων και έχει γνώση το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τερματίζει μια μακρόχρονη διαμάχη και φέρνει σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια». Μάλιστα, σημειώνουν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «αποτελεί επίσης πρότυπο για την ειρηνική επίλυση των διεθνών προβλημάτων μέσω διαλόγου και αμοιβαίων συμβιβασμών. Οι πρωθυπουργοί Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας είχαν το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουν στη συμφωνία παρά στην εθνικιστική αντιπολίτευση».

Στην κοινή δήλωσή τους οι τρεις ηγέτες τονίζουν ότι «για όλους αυτούς τους λόγους υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία της Νομπελίστριας Wided Bouchamaoui για να δοθεί στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019».

Παρουσιάζοντας την πρότασή της στα Σκόπια στις 18 Δεκεμβρίου 2018, η Τυνήσια νομπελίστρια είχε πει ότι η συμφωνία συνιστά μοντέλο για την υπέρβαση των προβλημάτων στο μέλλον και πως από τη στιγμή που θα κυρωθεί, «θα αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι ο διάλογος είναι δυνατός». Στην πρωτοβουλία αυτή, σημαντικό ρόλο έπαιξαν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί αναμένεται να συνυπογράψουν την κοινή αυτή δήλωση.

Δήλωση Τσίμερ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ηγέτιδα της Ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ συγχαίρει επίσης τους δυο πρωθυπουργούς για την ισχυρή πολιτική τους βούληση να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. «Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα όσο και τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ για τη δέσμευσή τους και την ισχυρή πολιτική βούλησή τους να υπογράψουν και να ολοκληρώσουν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία επιλύει ένα από τα πιο μακροχρόνια και ευαίσθητα προβλήματα στην περιοχή», ανέφερε προσθέτοντας ότι ανυπομονεί να δει τους δύο λαούς να εργάζονται μαζί, με αμοιβαίο σεβασμό για την ιστορία και την ταυτότητά τους, προς ένα καλύτερο μέλλον».

«Καλωσορίζουμε την ψήφο του ελληνικού Κοινοβουλίου»
Σε ανακοίνωσή της, η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καλωσόρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν δήλωσε: «Επιτέλους, τώρα θα μπορούμε να πούμε: Καλωσορίσατε στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Σύμφωνα με τον κ. Μπούλμαν, το επιτυχές αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι απόδειξη ότι οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις μπορούν να επιλύσουν μακρόχρονες διαφωνίες και να προβαίνουν σε δύσκολους συμβιβασμούς, τους οποίους δεν κατάφεραν οι εθνικιστές ή οι συντηρητικοί, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες.

«Έχω επίγνωση των τεράστιων εντάσεων που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας στην Ελλάδα. Αξίζει έπαινος σε όλους τους Έλληνες βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Απέδειξαν ότι το μέλλον της χώρας τους και οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι πιο σημαντικές από τα βραχυχρόνια κέρδη στις δημοσκοπήσεις. Καλώ όλα τα κράτη-μέλη να αποδείξουν ότι επιβραβεύονται αυτοί που κάνουν δύσκολους συμβιβασμούς και να προσκαλέσουν τα Σκόπια για τις διαδικασίες ένταξης στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2019».