25 Ιανουάριος 2019, 19:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιανουάριος 2019, 18:53

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2019 – Συστάσεις για μείωση φόρων και αύξηση δημοσίων επενδύσεων

  • Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2019 – Συστάσεις για μείωση φόρων και αύξηση δημοσίων επενδύσεων
    (Φωτ.: IFM)

Την περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσα στο 2019 διαπιστώνει η Δήλωση Συμπερασμάτων της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χώρα μας, η οποία, όμως, προχωρά και σε μια σειρά συστάσεων για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών αδυναμιών με στόχο την άμβλυνση των αρνητικών κινδύνων.

Υπό αυτό το πρίσμα, το προσωπικό του ΔΝΤ σημειώνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου παραμένουν διαχειρίσιμες και καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της παραγωγικότητας προκειμένου να διατηρηθεί η δυναμικότητα της ανάπτυξης, την οποία το Ταμείο προσδιορίζει στο 2,4% για το 2019.

Ειδικότερα, η Δήλωση Συμπερασμάτων προβαίνει σε μια σειρά συστάσεων, λέγοντας ότι «οι προτεραιότητες πολιτικής συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για τη μείωση των άμεσων φόρων, την αύξηση των δημόσιων επενδύσεων και των στοχευμένων κοινωνικών δαπανών, την επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών, την ενίσχυση της ελαστικότητας της αγοράς εργασίας και της ανταγωνιστικότητας κόστους. Τα παραπάνω θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην άμβλυνση των εντεινόμενων αρνητικών κινδύνων».

Αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, οι εκπρόσωποι του Ταμείου επισημαίνουν τους δημοσιονομικούς κινδύνους που δημιουργούνται από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων που βρίσκονται υπό εξέλιξη, ενώ κάνουν αναφορά και στον τραπεζικό τομέα, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες «παραμένουν ακόμα ευαίσθητες σε ό,τι αφορά τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις ρυθμιστικές αλλαγές».

Στην ανακοίνωση επαναδιατυπώνεται η πάγια θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του νομικού πλαισίου αφερεγγύοτητας υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων και νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποδοτική χρήση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξωδικαστικών μηχανισμών».

Αναφορικά με την πορεία αποπληρωμής του χρέους, η αποστολή του Ταμείου διαπιστώνει πως η βιωσιμότητα του παραμένει «ισχυρή» σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμώντας ότι σε αυτό το διάστημα η χώρα θα επιτύχει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και θα καταφέρει να προβεί στη συνολική απομείωση του εθνικού της χρέους. Η ανακοίνωση, όμως, επισημαίνει ότι στην «περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών αρνητικών κινδύνων» θα χρειαστεί «μια ισχυρή αντίδραση σε όρους πολιτικής» προκειμένου να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα.

Σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα του κατώτατου μισθού, η αποστολή του Ταμείου εκφράζει τη γνώμη ότι οι όποιες αυξήσεις θα πρέπει να είναι συμβατές με την αύξηση της παραγωγικότητας ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Η συγκεκριμένη Δήλωση Συμπερασμάτων είναι η πρώτη που γίνεται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης που όπως έχουν επανειλημμένα επισημάνει οι Αρχές του ΔΝΤ πρόκειται για μια προβλεπόμενη διαδικασία για τις χώρες με χρέος προς το Ταμείο που υπερβαίνει το 200% του μεριδίου τους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Κασφίκης.