24 Ιανουάριος 2019, 17:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2019, 19:36

Βουλή: Την Παρασκευή η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • Βουλή: Την Παρασκευή η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αύριο, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019, στις 14:30, θα γίνει η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Σήμερα, η συζήτηση θα λήξει στη 01:30 και θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής, γι’ αυτό και έγινε αλλαγή στον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε ότι η Συμφωνία θα έφτανε στη διαδικασία της ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των ομιλητών, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν ήταν διατεθειμένοι να αποσύρουν τα ονόματά τους από τον κατάλογο των ομιλητών, ενώ η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να δώσει άπλετο χρόνο για τη συζήτηση επί της Συμφωνίας.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέχρι το απόγευμα είχαν μιλήσει μόνο περίπου οι μισοί από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές, οι οποίοι μαζί με τους αρχηγούς των κομμάτων έχουν φτάσει τους 230. Αυτό σημαίνει ότι αν η ψηφοφορία διεξαγόταν απόψε θα έπρεπε να κοπούν τουλάχιστον οι μισοί, συνυπολογιζομένων των παρεμβάσεων υπουργών και πολιτικών αρχηγών.

Με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα -και για τον κόσμο που παρακολουθεί- και δεν θα ήταν σωστό να συνεχιστεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία το πρωί, αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση ή δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί.