24 Ιανουάριος 2019, 12:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2019, 12:45

Παρέμβαση Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

  • Παρέμβαση Καραμανλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Λίγες ώρες πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με μια σύντομη γραπτή του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παίρνει θέση στον δημόσιο διάλογο. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η Ντόρα Μπακογιάννη έχει περιγράψει με ακρίβεια την πολιτική της τότε κυβέρνησης που οδήγησε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. «Απόφαση που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε», συμπληρώνει.

Καραμανλής: Η κριτική της ΝΔ για τη συμφωνία είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγγέλλει ότι η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την πΓΔΜ έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης, «και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε, όμως, όχι η Ελλάδα». Ακόμα, σημειώνει ότι η κυβέρνηση όφειλε να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, «αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης».

Η σύντομη δήλωση του Κώστα Καραμανλή καταλήγει με το εξής: «Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».