24 Ιανουάριος 2019, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιανουάριος 2019, 13:35

«Γιορτή των γραμμάτων» και φέτος από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά»

  • «Γιορτή των γραμμάτων» και φέτος από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά»
  • Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο: Με μάσκες και αποστάσεις το φετινό προσκύνημα του Δεκαπενταύγουστου
    Άποψη του ναού της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Πιστό στο ραντεβού του με την παράδοση, το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» διοργανώνει και φέτος την πατροπαράδοτη «Γιορτή των Γραμμάτων», στην αίθουσα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, στο δήμο Λαγκαδά.

Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, στις 11:00, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών, παρουσιάζει ο Στάθης Ταξίδης.

Τιμητικές διακρίσεις θα απονεμηθούν σε μαθητές και μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων του δήμου Λαγκαδά ενώ σε κάθε μαθητή και μαθήτρια θα δοθεί μία σειρά βιβλίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς και δημώδη άσματα του Πόντου από τα τμήματα των Ποντιακών Συλλόγων Λαγκαδά.

Με αυτήν την εκδήλωση το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» εδώ και 50 χρόνια συνεχίζει την παράδοση της εορτής των Τριών Ιεραρχών και παράλληλα της Ελληνικής Παιδείας των Κοινοτήτων και των Εκκλησιών των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Οι ελληνικοί φορείς ενίσχυαν με αυτόν τον τρόπο ηθικά τα σχολεία, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που έδιναν τον δικό του αγώνα για να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμα του Αλησμόνητου Πόντου.

H «Γιορτή των Γραμμάτων» γίνεται υπό την αιγίδα του μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη και σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία: «Ένωση Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων», «Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυδενδρίου Ασκού "Ο Φάρος"», «Ποντιακός Σύλλογος Κολχικού Αγίος Ευγένιος», «Ποντιακός Σύλλογος Πολυδενδρίου Λαγκαδά», «Ποντιακός Σύλλογος Λαχανά», «Πολιτιστικός Σύλλογος Δρακόντιου», «Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρούς "Τα Γεράκια"», «Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλουδίου» και «Ποντιακός Σύλλογος Πέντε Βρυσών Λαγκαδά».