23 Ιανουάριος 2019, 20:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2019, 20:19

Υπόθεση Novartis: Προσπάθεια να κλείσει ένα κομμάτι της στο επόμενο διάστημα

  • Novartis: Την κατάθεση Αγγελή ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δασούλας
    Εξωτερική άποψη του εργοστασίου της Novartis στην Αθήνα (φωτ.: EPA / Alexandros Vlachos)

Όπως έγινε γνωστό από εισαγγελικές πλευρές, γίνεται προσπάθεια μέσα στο επόμενο διάστημα να κλείσει από την Εισαγγελία Διαφθοράς ένα κομμάτι της Novartis. Σε περίπτωση διώξεων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς η υπόθεση θα εκκαθαριστεί σπαστά για τα έτη 2010- 2012 ή τα έτη 2009 -2013, οι εισαγγελείς θα καλέσουν τυχόν υπόπτους σε εξηγήσεις, καθώς ο μέχρι πρότινος εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής είχε αποστείλει έγγραφο στους Εισαγγελείς Διαφθοράς, επισημαίνοντάς τους την ανάγκη να καλούν πάντα στις υποθέσεις υπόπτους.

Επίσης, οι Eισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει να γράφουν κατά τμήματα το πόρισμα για τη Novartis αξιοποιώντας το υλικό που έχουν, ενώ η έρευνα για τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Πάντως, αν υπάρξουν διώξεις κατά πολιτικών θα είναι για δωροδοκία, αδίκημα για το οποίο μπορεί να ασκηθεί δίωξη χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για «μαύρο χρήμα», αλλά μόνο με καταθέσεις, έγγραφα και λοιπά. Στα έγγραφα περιλάμβαναν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα σε τηλέφωνα και χειρόγραφες σημειώσεις.

Ο παραιτηθείς πρόσφατα εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής, σε αναφορά του προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου διαψεύδει δημοσιεύματα του Τύπου, σύμφωνα με τα οποία σε συνάντηση μεταξύ του ελληνικού κλιμακίου της Εισαγγελίας Διαφθοράς και του αντίστοιχου των ΗΠΑ στη Βιέννη για την υπόθεση της Novartis, αρνήθηκε να παραλάβει στικάκι με στοιχεία, με το επιχείρημα ότι ήταν προϊόν υποκλοπής.

Ακόμη, επιρρίπτει ευθύνες για χειρισμούς στην Εισαγγελία Διαφθοράς αναφερόμενος σε διάφορα περιστατικά. Κατά κανόνα, επιρρίπτει ευθύνες για τη διαρροή προς τον Τύπο με τη φράση «είμαστε μόνον εμείς οι τέσσερις» (ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς) και προσθέτει: «Πάντως δεν μίλησα εγώ».

Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή για πειθαρχική διερεύνηση των γεγονότων στη Βιέννη, η οποία ανατέθηκε ήδη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να ερευνηθεί τί ακριβώς έγινε στη Βιέννη, σε συνδυασμό και με την αναφορά του κ. Αγγελή. Στο πλαίσιο αυτής της πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας θα κληθούν και οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παν. Τσιμπούκης.