23 Ιανουάριος 2019, 21:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2019, 19:40

Η απόφαση του δικαστηρίου για τα γερμανικά υποβρύχια – Ένοχοι 20 κατηγορούμενοι

  • Δίκη για την Άννυ: Ισόβια στον πατέρα της 4χρονης για τη δολοφονία της
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ποινές που ξεκινούν από πέντε έτη και φτάνουν τα 20 επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους κατηγορούμενους για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών, που φέρονται να διακινήθηκαν για τη σύμβαση κατασκευής τεσσάρων υποβρυχίων από τη γερμανική HDW-Ferrostaal στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το δικαστήριο επέβαλε τη μεγαλύτερη ποινή στον πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σωτήρη Εμμανουήλ με καταδίκη 20 ετών, ορίζοντας επίσης ποσό 2,5 εκατ. ευρώ ως χρηματική εγγύηση για να παραμείνει ελεύθερος.

Επίσης, στον άλλοτε πρόεδρο των Ναυπηγείων επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα σε αστυνομικό τμήμα. Τους ίδιους περιοριστικούς όρους αλλά και χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ όρισε το δικαστήριο για τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Αβατάγγελο, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 14 ετών. Στον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό επιβλήθηκε κάθειρξη 15 ετών, ενώ και αυτός θα πρέπει να καταβάλλει χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξη, ενώ ο αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων Παναγιώτης Ευσταθίου σε εννέα χρόνια με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Στους 19 από τους 20 καταδικασθέντες δόθηκε ανασταλτικό στην έφεση. Το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή στον καταζητούμενο πλέον Γαλλοελβετό τραπεζικό Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών, εξαγοράσιμη προς δέκα ευρώ ημερησίως.

Σύμφωνα με τη δικογραφία της υπόθεσης, για τη συγκεκριμένη ανάθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας φαίνεται να διακινήθηκαν συνολικά ποσά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ. Βινιεράτου.