23 Ιανουάριος 2019, 18:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2019, 18:50

Ρωσία-Συρία: Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς

  • Ρωσία-Συρία: Η κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Atef Safadi)

Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των τρομοκρατών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας συνιστούν απειλή για τη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην επαρχία Ιντλίμπ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Η κατάσταση στην ομώνυμη αποστρατικοποιημένη ζώνη επιδεινώνεται.

»Η περιοχή έχει περιέλθει πλήρως υπό τον έλεγχο της οργάνωσης ‘Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ’ (σ.σ.: μία από τις ονομασίες της οργάνωσης ‘Τζεμπάτ αλ Νούσρα’), η οποία εκτοπίζει τις ομάδες της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η ίδια επισήμανε ότι «μόνο το τελευταίο τετραήμερο καταγράφηκαν 30 παραβιάσεις του καθεστώτος τερματισμού των εχθροπραξιών», ενώ «κατ’ αυτόν τον τρόπο οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των τρομοκρατών συνιστούν απειλή για τους αμάχους, τους Σύριους στρατιωτικούς και τη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ακόμη ότι από τότε που υπεγράφη το ρωσο-τουρκικό μνημόνιο στις 17 Σεπτεμβρίου 2018, για τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στο Ιντλίμπ, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 περιστατικά παραβιάσεως του καθεστώτος κατάπαυσης του πυρός, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους 65 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 200.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.ΜΕΝ.