23 Ιανουάριος 2019, 14:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2019, 14:02

Κύκλωμα εξαπάτησε τουλάχιστον 70.000 καταναλωτές μέσω Facebook

  • ΣΔΟΕ: Κατάσχεση διαλυμάτων που προβάλλονταν ως αντισηπτικά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

«Μαϊμού» ήταν τελικά τα επώνυμα προϊόντα που παρήγγειλαν μέσω ίντερνετ και παρέλαβαν οι πάνω από 70.000 καταναλωτές που δελεάστηκαν από τις χαμηλές τιμές που είδαν σε διαφημίσεις στο Facebook. Σύμφωνα με το ΣΔΟΕ το οποίο πραγματοποίησε έφοδο στις εγκαταστάσεις εταιριών κούριερ, πίσω από τις αγγελίες βρίσκεται ένα κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας παραποιημένων προϊόντων.

Το κύκλωμα είχε τζίρο που προσεγγίζει τα 5,5 εκατ. ευρώ.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη του κυκλώματος αναρτούσαν παραπλανητικές αγγελίες κυρίως για παπούτσια και δευτερευόντως για ρούχα σε δεκάδες λογαριασμούς στο Facebook. Οι καταναλωτές που είδαν τις φωτογραφίες των επώνυμων προϊόντων σε προνομιακή τιμή τελικά παρέλαβαν απομιμήσεις.

Το κύκλωμα, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, χρησιμοποιούσε δύο εταιρείες που υπέβαλλαν πλασματικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Η πρώτη, που έκανε πάνω από 28.0000 αποστολές εμπορευμάτων με αξία συναλλαγών που υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ, υπέβαλλε ανελλιπώς μηδενικές περιοδικές δηλώσεις. Η δεύτερη εταιρεία, η οποία είχε εκδώσει 40.000 αποδείξεις για περίπου 4 εκατ. ευρώ, υπέβαλλε επίσης μηδενικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ δεν είχε υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα έτη 2016-2017.