23 Ιανουάριος 2019, 12:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2019, 11:44

Οι 11 αλλαγές στη φορολογία το 2019

 • Αμοιβή για όσους υποδεικνύουν «ορφανές» κληρονομιές στην κυβέρνηση – Αρχίζει το κυνήγι...
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται στη Βουλή οι πρώτες διατάξεις που αφορούν τις αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, γι’ αυτό και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας καταγράφει τα 11 σημεία που υπάρχουν στην οικονομική ατζέντα για το 2019, και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει αποφάσεις μέσα στους επόμενους μήνες καθώς εκκρεμεί η επικαιροποίηση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου για την περίοδο 2019-2022. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σημειώνει ότι ειδικά η κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου «είναι προφανές πως συνδέεται ευθέως και με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα ενόψει και των εθνικών εκλογών».

 1. Επικαιροποίηση αντικειμενικών αξιών
  Πρόκειται για μια μεταμνημονιακή υποχρέωση. Ήδη έχει ψηφιστεί η διάταξη που επιβάλλει τον επανακαθορισμό των τιμών ζώνης, και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για την ανάθεση του έργου επικαιροποίησης των αξιών σε συγκεκριμένους εκτιμητές ανά τη χώρα.
 2. Δεύτερη μείωση συντελεστών ΕΝΦΙΑ
  Η φετινή μείωση του ΕΝΦΙΑ η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά του 2018 έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος του έτους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει διάταξη που θα φέρνει μεγαλύτερη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2020. Φέτος πάντως η μεγαλύτερη έκπτωση μπορεί να φτάσει στο 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, το μέγιστο ποσό έκπτωσης μπορεί να ανέλθει στα 100 ευρώ, ενώ ελάφρυνση εξασφαλίζουν όσοι έχουν ατομική περιουσία έως και 200.000 ευρώ περίπου.
 3. Ψήφιση των χαμηλότερων συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη
  Η Βουλή έχει ψηφίσει τη σταδιακή μείωση συντελεστών για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων, και η πρώτη μείωση θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020. Εκκρεμεί η ψήφιση της μείωσης των συντελεστών στα διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από το 15%, που είναι σήμερα, σταδιακά, στο 10%. Είναι πιθανό η σχετική συζήτηση να γίνει και μέσα στην εβδομάδα με τους εκπροσώπους των θεσμών.
 4. Φόρος στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις
  Μία ακόμη εκκρεμότητα που θα πρέπει να κλείσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αφορά στη χρονική επέκταση της εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας ενδεχομένως και μέχρι το 2022, αλλά και την αντιμετώπιση του θέματος της φορολόγησης των κερδών από μερίσματα που επαναπατρίζονται.
 5. Αύξηση ελάχιστου ορίου ηλεκτρονικών πληρωμών
  Οι συντελεστές που σήμερα κυμαίνονται στο 10%-20% σχεδιάζεται να αυξηθούν στο 15%-25%. Η αύξηση θα αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2019. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών σχεδιάζεται και η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου πραγματοποίησης συναλλαγών με μετρητά. Το όριο διαμορφώνεται σήμερα στα 500 ευρώ και σχεδιάζεται να μειωθεί στα 300 ευρώ.
 6. Νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
  Η νέα ρύθμιση θα μπει από αυτήν την εβδομάδα στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους θεσμούς, ενώ θα προσφέρει έως και 120 δόσεις. Το πιθανότερο είναι ότι η ρύθμιση θα αφορά τις οφειλές του 2018 και ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για όσους έχουν αποκλειστικά οφειλές προς την Εφορία.
 7. Αλλαγές στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών
  Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία επισημαίνονται συγκεκριμένες διατάξεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Πλέον αναμένεται αντίστοιχη εγκύκλιος και από την ΑΑΔΕ που θα αφορά τη ρύθμιση οφειλών στην Εφορία. Επιγραμματικά, αναμένονται οι εξής πέντε αλλαγές: α) η απαρτία πιστωτών, β) η συμμετοχή μικρών πιστωτών, γ) η προθεσμία υποβολής της αίτησης ρύθμισης, δ) οι οφειλές που δεν προέρχονται από επιχειρηματική δραστηριότητα, ε) η αναστολή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.
 8. Θέσπιση πλαισίου για την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών
  Εδώ και αρκετούς μήνες η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τις τράπεζες εξετάζει ένα νέο πλαίσιο σταδιακής αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτό το νέο πλαίσιο αναμένεται να συνδυαστεί με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανένταξης των οφειλετών στην αγορά.
 9. Αλλαγές στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων
  Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εξετάζουν μία ακόμα μεγάλη αλλαγή στη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων: ατομικό εκκαθαριστικό θα λαμβάνουν όχι μόνο οι παντρεμένοι που θα δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ότι επιθυμούν ξεχωριστή υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, αλλά όλοι οι παντρεμένοι ανεξαιρέτως.
 10. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το περιουσιολόγιο
  Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο εξαιρεί από το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων και τις καταθέσεις στις τράπεζες. Ναι μεν έχει αρθεί πλήρως το τραπεζικό απόρρητο για τον φοροελεγκτικό μηχανισμό, αλλά απαιτείται τροποποίηση του νόμου ώστε να επιτραπεί η δημιουργία μιας «ατομικής μερίδας» στην οποία θα εμφανίζονται ακίνητα, εισοδήματα, μετοχές καταθέσεις και όλα τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου.
 11. Κατάργηση μείωσης αφορολογήτου
  Η μείωση της έκπτωσης φόρου από την 1η Ιανουαρίου 2020 αποτελεί δομικό στοιχείο του προϋπολογισμού του 2020 καθώς το μέτρο συνοδεύεται και από ένα πακέτο μειώσεων στους συντελεστές φορολόγησης των φυσικών προσώπων, όπως τη μείωση του βασικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 20%, αλλά και τη θέσπιση νέας κλίμακας υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης που επιφέρει τον μηδενισμό της επιβάρυνσης για τους έχοντες εισοδήματα έως και 30.000 ευρώ.