23 Ιανουάριος 2019, 09:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2019, 09:38

Η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής

  • Η μάχη για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής σήμερα η Συμφωνία των Πρεσπών. Το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών» εισάγεται στην Ολομέλεια, με θετική εισήγηση από τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας.

Η μάχη θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία την Πέμπτη το βράδυ.

Η Συμφωνία δεν απαιτεί 151 ψήφους για να εγκριθεί από την Ολομέλεια. Με βάση, ωστόσο τις εκπεφρασμένες προθέσεις ορισμένων εκ των ανεξαρτήτων βουλευτών, είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία ή τουλάχιστον να βρεθεί πολύ κοντά σε αυτή. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι η κυβέρνηση επιθυμεί η Συμφωνία των Πρεσπών να περάσει με 151 τουλάχιστον ψήφους.

Η διαδικασία
Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έχουν δηλώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Το λόγο θα πάρει και ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού παρόλο που το κόμμα δεν έχει Κοινοβουλευτική Ομάδα.


(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταψηφίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ζητήσει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό ενιαίο κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας και η επιστολή παραίτησης του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Έχουν μάλιστα προειδοποιήσει ότι αυτό είναι ζήτημα που θα θέσουν εμφατικά και στη συζήτηση στην Ολομέλεια. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ωστόσο έχει καταθέσει τη ρηματική διακοίνωση με τις τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της πΓΔΜ. Παράλληλα έχει εξηγήσει ότι η συνταγματική πρακτική στη γείτονα δεν είναι αυτή της ενσωμάτωσης και της κωδικοποίησης των τροποποιήσεων αλλά της παράθεσης τους, στο τέλος του συνταγματικού κειμένου.

Φήμες για κατάθεση ψήφου δυσπιστίας
Παρά τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανατροπή καθώς εδώ και μερικές ώρες κυκλοφορεί η πληροφορία πως η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση ψήφου δυσπιστίας. Η πληροφορία αποτελεί ουσιαστικά την «μετάφραση» δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη που χθες τόνισε πως η ΝΔ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών» ενώ «όλοι οι βουλευτές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους και υπόλογοι βέβαια στην ιστορία, για τις αποφάσεις που θα πάρουν».

Εάν η πληροφορία επιβεβαιωθεί, η συζήτηση θα διακοπεί και θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μέρες και ολοκληρώνεται με την ονομαστική ψηφοφορία.

Για την ανατροπή της κυβέρνησης απαιτούνται 151 ψήφοι, αριθμός που μάλλον δεν μπορεί να εξασφαλίσει η αντιπολίτευση.