23 Ιανουάριος 2019, 00:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2019, 00:02

«Κόκκινα» δάνεια, αναδρομικά και πρώτη κατοικία στη συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών

  • «Κόκκινα» δάνεια, αναδρομικά και πρώτη κατοικία στη συνάντηση κυβέρνησης-θεσμών
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Η πορεία των βασικών θεμάτων, τα οποία ήταν και στο ανακοινωθέν του Eurogroup, εξετάστηκε κατά τις σημερινές επαφές των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, προκειμένου να υπάρξει μια πιο καθαρή εικόνα έως την Παρασκευή, οπότε και θα κλείσει αυτός ο κύκλος συναντήσεων για την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το πέρας της συνάντησης αργά το βράδυ της Τρίτης (22/1), προσθέτοντας ότι τα θέματα αφορούσαν:

  • Τις 16 δράσεις που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση.
  • Τις δικαστικές αποφάσεις (π.χ. για τα αναδρομικά) και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τις αντιμετωπίσει δημοσιονομικά.
  • Τα «κόκκινα» δάνεια και το σύστημα για τη μείωσή τους που επεξεργάζονται το υπουργείο Οικονομικών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών. Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο σύστημα στην Κομισιόν, ενώ παράλληλα σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επιζητεί και την ωρίμανση του σχεδίου που προτείνει ο διοικητής τής ΤτΕ.
  • Το νέο σχήμα προστασίας της α΄ κατοικίας (διάδοχο του «νόμου Κατσέλη») με βάση το κυπριακό μοντέλο «Εστία».
  • Το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θα συζητηθεί εκτενώς την Τετάρτη (23/1) με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Αντίθετα, στη συνάντηση της Τρίτης δεν τέθηκε το θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού.