23 Ιανουάριος 2019, 08:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιανουάριος 2019, 08:01

Κακοκαιρία «Φοίβος»: Βροχές και καταιγίδες από σήμερα έως την Κυριακή

  • Συνεχίζεται η κακοκαιρία – Χιόνια σήμερα στα ορεινά 3
    Τεράστια κύματα χτυπούν του φρούριο του Κούλε στο Ηράκλειο Κρήτης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ ΜΠΕ / Στέφανος Ραπάνης)

Διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα επηρεάσουν τις καιρικές συνθήκες στον ελλαδικό χώρο έως την Κυριακή (27/1). Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας (με την ονομασία «Φοίβος») θα είναι οι βροχοπτώσεις στο σύνολο σχεδόν της χώρας, καθώς και οι καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις που θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Παράλληλα, θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (8 έως 9 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο από το βράδυ της Τρίτης (22/1) έως το Σάββατο (26/1). Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση προς το τέλος της εβδομάδας, οπότε θα σημειωθούν χιονοπτώσεις και σε περιοχές σχετικά χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης (23/1) και της Πέμπτης (24/1), βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί γρήγορα βορειοανατολικά και ξεκινώντας από τις ακτές τις Λιβύης θα φτάσει στη Βουλγαρία το βράδυ της Πέμπτης. Κατά το διήμερο αυτό αναμένονται βροχές, καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις κυρίως στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, ενώ οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν και πάλι στα βόρεια ορεινά. Σημειώνεται ότι κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

Τέλος, από την Παρασκευή (25/1) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (27/1), ένα νέο χαμηλό κινούμενο από Ιταλία προς Τουρκία θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας. Βροχές αναμένονται σε όλη τη χώρα, ενώ καταιγίδες και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις αναμένονται στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, και πιθανώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν, αρχικά στο Ιόνιο και κατόπιν και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κυρίως το Σάββατο, οπότε αναμένεται παγετός ακόμη και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας.


Η θέση του βαρομετρικού χαμηλού το πρωί της Πέμπτης

Με τα ως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται το απόγευμα της Κυριακής, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο νότιο Αιγαίο και θα εξασθενήσουν. Όμως η βελτίωση αυτή θα είναι πρόσκαιρη καθώς από την αρχή της επόμενης εβδομάδας αναμένονται εκ νέου φαινόμενα, η έκταση και ισχύς των οποίων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επί του παρόντος.