22 Ιανουάριος 2019, 22:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2019, 22:23

Κοπή πίτας και βραβεύσεις στον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης

  • Κοπή πίτας και βραβεύσεις στον Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης
    Εικόνα από την κοπή της πίτας για το 2019 στο Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου, ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων ευλόγησε την κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, στην πρώτη εκδήλωση του Συλλόγου στο νέο έτος (2019). Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης, οι δήμαρχοι Ξάνθης και Αβδήρων Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και Γιώργος Τσιτιρίδης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δρεμσίζης, εκπρόσωποι του στρατηγού του Δ΄ ΣΣ και του δ/ντή Αστυνομίας Ξάνθης, ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ανατ. Μακ-Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο και αντ/δρο του ΕΒΕ Ξάνθης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι των Συλλόγων Κυπρίων, Σαρακατσαναίων και Μικρασιατών, καθώς και μέλη και φίλοι του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης και του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θεόδωρος Ρωμανίδης, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά, στη συνέχεια προχώρησε σε ένα σύντομο απολογισμό του 2018 υπογραμμίζοντας τα εξής: «Η νέα χρονιά, το 2019, είναι χρονιά με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Είναι ένα επετειακό έτος, το οποίο συμβολικά έχει επιλεγεί, καθώς συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την αποβίβαση του γενοκτόνου Μουσταφά Κεμάλ στην Αμισό την 19η Μαΐου του 1919. Θα πορευθούμε τη χρονιά αυτή με μπροστάρη το λάβαρο με τον λογότυπο της Γενοκτονίας. Λογότυπος που εμπεριέχει μηνύματα τόσο για τη Γενοκτονία και την πορεία εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού, αλλά ταυτόχρονα και την πορεία των Ελλήνων του Πόντου ανά τους αιώνες. Οφείλουμε να αποδώσουμε στη χρονιά αυτή την οφειλόμενη τιμή και να αναδείξουμε, με το επιβαλλόμενο χρέος μας για την δικαίωση της μνήμης τους, την αναγνώριση της Γενοκτονίας τους. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος, την ίδια όρεξη, την ίδια προσφορά. Θα πορευτούμε με εκείνα τα χαρίσματα που διακρίνουν τους Ποντίους. Τη δημιουργικότητα, την αλληλεγγύη, την αισιοδοξία, το χιούμορ. Όλα εκείνα που κράτησαν ζωντανούς τους κατατρεγμένους πρόσφυγες, έστησαν από το μηδέν νέες πατρίδες και πρόκοψαν».

Ακολούθησε η συμβολική βράβευση, με έπαινο αλλά με την αγάπη όλων, μαθητών και μαθητριών που αναζήτησαν το ξεχωριστό, τις επιτυχίες, τις κορυφές στο χώρο του πνεύματος και του ταλέντου τους. «Σε όλους αυτούς που δείχνουν την προφανή υπεροχή τους και γίνονται υπόδειγμα όλων μας, σήμερα που η δήθεν ισότητα επιδιώκει τη μετριότητα και την παράλογη εξίσωση προσώπων και καταστάσεων», επισημαίνει ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν η Δέσποινα Χρηστακίδου, μητέρα τεσσάρων παιδιών, μιας εξαίρετης οικογένειας, απόφοιτος του Εσπερινού ΓΕΛ Ξάνθης. Κατά τη επίδοση των επαίνων, οι παριστάμενοι προσκεκλημένοι «είχαν την ευκαιρία να εξάρουν τη μεγάλη προσφορά του Συλλόγου μας στον πολιτισμό, αλλά και την συμμετοχή του στα κοινωνικά δρώμενα του τόπου μας, παρότρυναν τη συνέχιση με το ίδιο πείσμα και θέληση», δηλώνοντας παράλληλα ότι θα βρίσκονται πάντα στο πλευρό του Συλλόγου.

Αναλυτικά οι βραβευθέντες: Σταυρούλα Μαυρίδου του Ελευθερίου και της Μαρίας (Γυμνάσιο), Θάλεια Σουπιάδου του Λάζαρου και της Δημητρούλας, Φώτιος Μακέδης του Τριαντάφυλλου και της Γεύσης (Λύκειο), Ελευθέριος Κυρλίδης του Χρήστου και της Δέσποινας, Ανδρέας Σαραντίδης του Εμμανουήλ και της Θεοφανής, Σοφία Σουπιάδου του Λάζαρου και της Δημητρούλας, Μαρία-Άννα Χατζηαντωνίου του Χαράλαμπου και της Σοφίας, Δέσποινα Χρηστακίδου του Χρήστου και της Σοφίας (ΑΕΙ). Έπαινος δόθηκε και στην Βασιλική Σπυριάδου, μαθήτρια του Εσπερινού ΓΕΛ Ξάνθης, η οποία με το τραγούδι της «Προσφυγιάς Στράτα» κατέκτησε την 1η θέση στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Ποντιακός ελληνισμός: Μνήμες και όνειρα, παρελθόν, παρόν και μέλλον» που διοργάνωσε το 2018 η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι κυρίες του Συλλόγου.

  • Φωτογραφίες: Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης.
Εκδηλωσεις