22 Ιανουάριος 2019, 17:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Ιανουάριος 2019, 17:05

Όσκαρ 2019: 10 υποψηφιότητες για το «The Favourite» του Λάνθιμου!

  • Όσκαρ 2019: 10 υποψηφιότητες για το «The Favourite» του Λάνθιμου!
    Οι πρωταγωνίστριες του Γιώργου Λάνθιμου, Ρέιτσελ Βάις, Ολίβια Κόλμαν και Έμα Στόουν (πηγή: Facebook / The Favourite)

Επιβεβαιώνοντας τον… κανόνα ότι οι Χρυσές Σφαίρες «υποδεικνύουν» τους διεκδικητές (αλλά και τους νικητές) των Όσκαρ, ο Γιώργος Λάνθιμος με την ταινία The Favourite βάζει πλώρη για νέες διακρίσεις με τον αέρα του φαβορί. Η Ακαδημία ανακοίνωσε σήμερα τις οσκαρικές υποψηφιότητες, και το φιλμ του Έλληνα κινηματογραφιστή φιγουράρει σε 10 κατηγορίες!

Το The Favourite είναι υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, φωτογραφίας, καλύτερου μοντάζ για τον Γιώργο Μαυροψαρίδη και κοστουμιών. Η Ολίβια Κόλμαν που απέσπασε τη Χρυσή Σφαίρα είναι υποψήφια για Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Υποψήφιες για Όσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου είναι οι Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις.

Σύμφωνα με την… παράδοση, ένα φιλμ που είναι υποψήφιο στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας δύσκολα θα φύγει από την τελετή των Όσκαρ χωρίς διάκριση.

Αυτή είναι η πρώτη ταινία εποχής του Γιώργου Λάνθιμου. Βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Άννας (Ολίβια Κόλμαν), την τελευταία της δυναστείας των Στιούαρτ, που αν και ασθενής, ντροπαλή και υποτιμημένη στέφθηκε βασίλισσα τον καιρό που η Μεγάλη Βρετανία έγινε μια παγκόσμια δύναμη. Μέσα από τη σχέση της Άννας με δύο άλλες γυναίκες, τη σύμβουλο και επιστήθια φίλη της λαίδη Σάρα (Ρέιτσελ Βάις), και την Άμπιγκεϊλ, την απένταρη ξαδέρφη της Σάρα που μετατρέπεται σε κοινωνικά ανερχόμενη καμαριέρα (Έμα Στόουν), ο Έλληνας σκηνοθέτης θίγει διαχρονικά θέματα όπως η αγάπη, ο ανταγωνισμός, η εξουσία και τα συναισθήματα και δημιουργεί ένα ξεχωριστό σύμπαν για την ιστορία του.

«Με ενδιέφεραν κυρίως οι τρεις κεντρικοί χαρακτήρες, η εξουσία τους, οι εύθραυστες σχέσεις τους και το πώς οι συμπεριφορές τόσο λίγων ανθρώπων μπορούν να αλλάξουν τον ρου ενός πολέμου και τη μοίρα μιας χώρας. Για εμένα είναι επίσης μια ερωτική ιστορία με κωμικά, δραματικά και σκοτεινά σημεία», αναφέρει ο Γιώργος Λάνθιμος.

Η 91η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου στο Dolby Theatre στο Χόλιγουντ.