11 Φεβρουάριος 2014, 09:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:34

Αφοπλιστικές δηλώσεις Ποντίων Φοιτητών: Από τον Ποντιακό χώρο πρέπει να εκλείψει η διχόνοια

  • Αφοπλιστικές δηλώσεις Ποντίων Φοιτητών: Από τον Ποντιακό χώρο πρέπει να εκλείψει η διχόνοια

Αφοπλιστικές δηλώσεις Ποντίων Φοιτητών: Από τον Ποντιακό χώρο πρέπει να εκλείψει η διχόνοια. Μία συνέντεξη της Ποντιακής εφημερίδας Αραεύω με τον Σύλλογο Ποντιών Σπουδαστών Καστορίας.

Όταν μιλάμε για παράδοση θα πρέπει να ξέρουμε ότι το πιο σημαντικό ίσως “εργαλείο” για τη διατήρηση και τη διάδοση της είναι οι νέοι. Αυτοί είναι που θα πάρουν τη σκυτάλη από τους μεγαλύτερους και με τη σειρά τους θα κρατήσουν ζωντανή τα ήθη και τα έθιμα του Πόντου.

Η συνάντηση μας με τον Σύλλογο Ποντίων Σπουδαστών του ΤΕΙ Καστοριάς, ήταν μία ευχάριστη στιγμή, γιατί είχαμε τη δυνατότητα να συνομιλήσουμε με τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου και να διαπιστώσουμε την καθαρότητα της σκέψης και των απόψεων τους.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου, Γιάννης Πέτρου, φοιτητής στην Πληροφορική, και οι Σμαράγδα Καρασσαβίδου και Δέσποινα Μασγαλτζίδου που σπουδάζουν Δημόσιες Σχέσεις, μας υποδέχτηκαν στα γραφεία της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς, «Ο Εύξεινος Πόντος».

Ο Γιάννης μένει στην Θεσσαλονίκη και η καταγωγή του είναι από την Σάντα και από το Καρ’ς, η Σμαράγδα επίσης μένει στην Θεσσαλονίκη και κατάγεται από τα Κοτύωρα και η Δέσποινα που μένει στην Καστοριά, κατάγεται από το χωριό Νταΐσα της Σινώπης.

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2000 και οι δράσεις του επεκτείνονται σε πολλούς τομείς που συμπεριλαμβάνουν τη διοργάνωση εκδηλώσεων, αλλά και τη συμμετοχή και συνεργασία με άλλους Ποντιακούς Συλλόγους της περιοχής.

«Σήμερα ο σύλλογος μας αριθμεί πολλά μέλη και ο στόχος που έχουμε θέσει είναι να είμαστε ενεργοί σε κάθε δραστηριότητα που πραγματοποιείται στην Καστοριά και έχει σχέση με τον Ποντιακό πολιτισμό», δήλωσε ο Γιάννης.

Ο σύλλογος λειτουργεί δύο τμήματα χορού, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να ενταχθούν στα θεατρικά σχήματα άλλων συλλόγων, όσο είναι αυτό δυνατό.

«Όπως είπε και ο Γιάννης στόχος μας είναι να μη μένουμε άπραγοι σε όσα τελούνται στην πόλη της Καστοριάς που μας φιλοξενεί. Για παράδειγμα, πέρυσι διοργανώσαμε μία εκδήλωση για το περιβάλλον, συμμετέχουμε σε αιμοδοσίες, ενώ πριν από λίγες μέρες είμασταν παρόντες και στα «Ραγκουτσάρια», συμπλήρωσε η Σμαράγδα.

Στην ερώτηση τι μπορεί να σημαίνει ο Πόντος γι’ αυτούς, οι απαντήσεις τους είναι αφοπλιστικές. «Είναι οι ρίζες μας. Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι Πόντιοι αν και δεν έχουν πλέον πατρίδα, παρ’ όλα αυτά διατηρούν την παράδοση και τις αξίες τους», σημειώνει η Σμαράγδα, με τον Γιάννη να συμπληρώνει ότι η έννοια της παράδοσης δεν αφορά μόνο τους μεγάλους, αλλά πρωτίστως τους νέους γιατί αυτοί θα κληθούν να τη διατηρήσουν. «Γι’ αυτό τον λόγο έχουμε εντείνει τις προσπάθειες μας για να προσελκύσουμε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά στο σύλλογο. Μόνο έτσι θα συνεχιστεί η Ποντιακή παράδοση και στις επόμενες γενιές», δήλωσε η Δέσποινα.

Το θέμα της διαλέκτου τους απασχολεί. Ο Γιάννης, όπως δήλωσε μιλάει μέτρια τα Ποντιακά, αν και καταλαβαίνει σχεδόν τα πάντα σε συζητήσεις που γίνονται από μεγαλύτερους. «Πιστεύω ότι αν μου δινόταν η ευκαιρία να μιλήσω περισσότερο με την γιαγιά μου θα μιλούσα περισσότερο και καλύτερα τα Ποντιακά. Ίσως πληρώνουμε το ότι είμαστε πλέον η 3η γενιά Ποντίων».

Από την πλευρά της η Σμαράγδα, συμφωνεί με τον Γιάννη. «Τα καταλαβαίνω σε μεγάλη έκταση, αλλά δε μπορώ να μιλήσω. Το γεγονός ότι μπορώ να πω κάποιες εκφράσεις δε με κάνει να πιστεύω ότι γνωρίζω την Ποντιακή διάλεκτο». Η Δέσποινα βρίσκεται σε φάση εκμάθησης των Ποντιακών μέσα από την επαφή της με την Οργάνωση Ποντίων Καστοριάς, «Ο Εύξεινος Πόντος». «Μέρα με τη μέρα μαθαίνω κάτι περισσότερο», τόνισε.

Βέβαια, όπως θα διαπιστώσετε από τις δηλώσεις των παιδιών, δεν τους αρέσουν όλα στο σύγχρονο Ποντιακό γίγνεσθαι. «Ασχολούμαι με τα Ποντιακά πιο ενεργά τον τελευταίο 1 ½ χρόνο, είμαι 23 χρονών και θεωρώ απαράδεκτο το ότι ο Ποντιακός χώρος είναι διαιρεμένος σε δύο Ομοσπονδίες. Διαπίστωσα πόσο έχει εισχωρήσει η πολιτική στον Ποντιακό χώρο. Από αυτή την άποψη είμαι απογοητευμένος. Δυστυχώς, είναι λυπηρό σ’ έναν χώρο τόσο όμορφο, να υπάρχει τόση διχόνοια», δήλωσε ο Γιάννης.

Από την πλευρά μας η Σμαράγδα, δηλώνει επίσης απογοητευμένη με όλη αυτή την κατάσταση. «Σκέφτηκα ακόμα και να σταματήσω να ασχολούμαι. Έρχονται στιγμές που αναλογιζόμενη αυτή την κατάσταση αναρωτιέμαι που είναι ο πολιτισμός σε όλο αυτό. Στενοχωριέμαι όταν συζητάμε με παιδιά της ηλικίας μας και διαπιστώνουμε ότι διακατέχονται από φανατισμό όταν αναφέρονται στην ΠΟΕ ή στην ΠΟΠΣ».

Η κουβέντα μας ολοκληρώθηκε με περισσότερη αισιοδοξία για το μέλλον, καθώς όλοι συμφωνήσαμε πως όσο υπάρχουν νέοι άνθρωποι, ανεξάρτητοι, που ασχολούνται με τα Ποντιακά θέματα, τότε το μέλλον του Ποντιακού Ελληνισμού και όχι μόνο θα είναι ευοίωνο.

Κλείνοντας θα πρέπει να σημειώσουμε το μεγάλο ευχαριστώ των παιδιών που απαρτίζουν τον σύλλογο, προς την Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς, «Ο Εύξεινος Πόντος», στα γραφεία της οποίας συστεγάζονται και τους παρέχεται κάθε δυνατή διευκόλυνση στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους.

Ποντιακή εφημερίδα Αραεύω