21 Ιανουάριος 2019, 21:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2019, 21:03

Ερντογάν: Οι Κούρδοι αντάρτες δεν θα βρουν καταφύγιο στη ζώνη ασφαλείας της Συρίας

  • Ερντογάν: Οι Κούρδοι αντάρτες δεν θα βρουν καταφύγιο στη ζώνη ασφαλείας της Συρίας
    (Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σήμερα σαφές ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει η «ζώνη ασφαλείας» που εξετάζεται να εγκαθιδρυθεί στη βόρεια Συρία να γίνει βάση για τους Κούρδους αυτονομιστές. Την προηγούμενη εβδομάδα, έπειτα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι συζήτησε μαζί του η Τουρκία να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας 20 μιλίων εντός της συριακής επικράτειας, κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι η Άγκυρα θα συνεργαστεί με οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να χορηγήσει υλικοτεχνική στήριξη για τη ζώνη ασφαλείας, αλλά και ότι θα λάβει δράση στη Συρία αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μια ζώνη ασφαλείας που θα μετατραπεί σε έναν νέο βάλτο για την Τουρκία, όπως αυτός στο Βόρειο Ιράκ, όπου εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα», δήλωσε ο Ερντογάν. «Δεν μιλάμε για μια ζώνη ασφαλείας (ως προστασία) ενάντια στην Τουρκία, αλλά μια ζώνη ενάντια σε τρομοκράτες», επεξήγησε.

Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν συχνές επιδρομές εναντίον βάσεων στο βόρειο Ιράκ, που ανήκουν στους Κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κινήματος Κουρδιστάν (PKK).

Την Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του η Τουρκία είναι έτοιμη να πάρει τον έλεγχο της ασφάλειας στην πόλη Μάνμπιτζ της Συρίας, όπου την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν δύο Αμερικανοί στρατιώτες και δύο Αμερικανοί μέλη πολιτικού προσωπικού, σε μια επίθεση την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Πηγή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε παράλληλα σήμερα ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τη διαδικασία απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, καθώς και διμερή ζητήματα.

Η Άγκυρα καλωσόρισε την απόφαση Τραμπ για απόσυρση των 2.000 Αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ προετοιμάζει επιθετική εκστρατεία στη βόρεια Συρία εναντίων των πολιτοφυλακής των Κούρδων στη Συρία YPG. «Αν οι υποσχέσεις που μας έχουν γίνει τηρηθούν και η διαδικασία συνεχιστεί, τόσο το καλύτερο. Αν όχι, έχουμε ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των προετοιμασιών μας, ώστε να ξεκινήσουμε να λαμβάνουμε μέτρα σε συμφωνία με τη δική μας στρατηγική», διεμήνυσε ο ηγέτης του τουρκικού κράτους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΣ.