21 Ιανουάριος 2019, 19:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2019, 18:41

Η Ρωσία λέει «όχι» στις ΗΠΑ για την καταστροφή του πυραύλου 9M729

  • Η Ρωσία λέει «όχι» στις ΗΠΑ για την καταστροφή του πυραύλου 9M729
    (Φωτ.: nationalinterest.org)

Το αίτημα των ΗΠΑ να καταστρέψει το νέο της πύραυλο 9М729 απέρριψε η Ρωσία αφού όπως σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο βεληνεκές» και άρα δεν παραβιάζει τη Συμφωνία για την κατάργηση των πυρηνικών μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF).

Ο ισχυρισμός της Ουάσινγκτον αποτελεί πρόφαση για τη μονομερή αποχώρησή της από τη Συνθήκη, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Σε κάθε περίπτωση η Μόσχα είναι πρόθυμη να επιδείξει άνευ προηγουμένου διαφάνεια σε σχέση με τον νέο ρωσικό πύραυλο, χαρακτηρίζοντας «άνευ σημασίας από νομικής απόψεως» την μονομερή απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από την Συνθήκη (INF). «Δεν αποδεχόμαστε την μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να καταργήσουν την συμφωνία, θεωρούμε την ενέργεια αυτή άνευ σημασίας από νομικής απόψεως» δήλωσε ο Σεργκέι Ριαμπκόφ σε συνέντευξη του στο περιοδικό mezdunarodnaya zizn. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύση στο τραπέζι των συνομιλιών. Σ’ αυτό αποσκοπούσε και η συμμετοχή μας στις διυπουργικές διαβουλεύσεις στις 15 Ιανουαρίου στην Γενεύη» πρόσθεσε.

Το ότι οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως ο πύραυλος παραβιάζει τη Συμφωνία, τόνισε ο Ριαμπκόφ, «επιβεβαιώνει ότι αναζητούν προφάσεις για να απαλλαγούν από τους περιορισμούς που επιβάλλει η INF». Παράλληλα όμως υπενθύμισε ότι η Ρωσία ζητά από τους Αμερικανούς να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε άρουν τις ανησυχίες μας για τα συστήματα "Aegis Ashore" που έχουν αναπτύξει στην Ρουμανία και πρόκειται να αναπτύξουν και στην Πολωνία».

Τέλος ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι η Μόσχα δεν αμφιβάλλει καθόλου ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να αποχωρήσει από την συμφωνία INF είναι οριστική.