21 Ιανουάριος 2019, 17:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2019, 17:34

Η «Εύξεινος Λέσχη» Σερρών αποχαιρετά τον Γιώργο Αλεξανδρίδη

  • Η «Εύξεινος Λέσχη» Σερρών αποχαιρετά τον Γιώργο Αλεξανδρίδη
    (Φωτ.: αρχείο Συλλόγου Ποντίων Νομού Σερρών «Εύξεινος Λέσχη»)

Έναν Καρσλή και Μακεδόνα, τον Γιώργο Αλεξανδρίδη, αποχαιρετά ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Σερρών «Η Εύξεινος Λέσχη». Το σωματείο που υπηρετήθηκε πιστά από τον εκλιπόντα (τον «αγαπημένο δάσκαλο» τον αποκάλεσαν τα μέλη του) τονίζει ότι από το 1993, έτος ίδρυσης του θεατρικού τμήματος, η παρουσία του έγινε σε όλους πολύτιμη – άλλωστε υπήρξε και αντιπρόεδρος.

Ο Γιώργος Αλεξανδρίδης γεννήθηκε το 1942 στο Παλαιόκαστρο Σερρών από γονείς πρόσφυγες Καρσλήδες. Έφυγε από τη ζωή στις 17 Ιανουαρίου.

Το βασικό έργο που αφήνει πίσω του είναι η δραματοποίηση έργων διακεκριμένων συγγραφέων από τον Πόντο και η ανάδειξη του πνευματικού πλούτου των Ελλήνων του Πόντου και του Ρωσικού Καυκάσου. Είναι δε ο εμπνευστής πολλών και πετυχημένων πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό: η «Εύξεινος Λέσχη» συνεργάστηκε με τη ΔΕΚΠΑ Σερρών (1994), συμμετείχε στα Ελευθέρια (1995), ανέβασε παράσταση στα «Αστέρια» (1996), εκπροσώπησε την ΠΟΠΣ στη Γεωργία (1996), συμμετείχε σε θερινές θεατρικές βραδιές σε πολλά ποντιακά χωριά, το 1998 ταξίδεψε σε Νέα Υόρκη και Βοστόνη και το 2000 στη Μελβούρνη.

«Η Εύξεινος Λέσχη θλίβεται για την απώλειά σου αλλά σεμνύνεται γιατί είχε την τύχη να απολαμβάνει τα ταλέντα σου» αναφέρεται σε ανάρτηση του σωματείου στο Facebook.

«Δάσκαλο» χαρακτηρίζει τον κυρ-Γιώργο και ο Γιάννης Γκόσιος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη χορωδία της «Ευξείνου Λέσχης». Όπως γράφει είναι «ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε τα περισσότερα από όσα σήμερα γνωρίζουμε για το ποντιακό τραγούδι. Ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε τη γνωριμία μας με τον Χρύσανθο. Ένας δάσκαλος ο οποίος, παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στη ζωή του, αφιερώθηκε στο χορό, στο θέατρο, στη μουσική και προσέφερε τα μέγιστα στην ποντιακή παράδοση. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους χορευτές της δίκης του γενιάς και σε αυτόν οφείλουν την ανάδειξη τους σχεδόν όλοι οι νέοι ερμηνευτές και λυράρηδες που κατάγονται από τον νομό Σερρών».