21 Ιανουάριος 2019, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2019, 13:54

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε πετσέτα μπάνιου

  • Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε πετσέτα μπάνιου
    (Φωτ.: pixabay.com)

Το νερό, η υψηλή θερμοκρασία, το οξυγόνο, τα νεκρά δερματικά κύτταρα και τα άλλα κατάλοιπα του δέρματος, και το ουδέτερο pH που υπάρχουν μέσα σε ένα μπάνιο θεωρούνται το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών, ενώ οι πετσέτες είναι ακόμα πιο… κατάλληλες για τους μύκητες, τα βακτήρια και τους ιούς. «Αμέσως μόλις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά μια καθαρή πετσέτα, τη γεμίζουμε με βακτήρια, νεκρά δερματικά κύτταρα και μόρια σωματικών εκκριμάτων. Και όσο περισσότερο παραμένει υγρή, τόσο περισσότεροι γίνονται οι μικροοργανισμοί», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης.

Αν και οι περισσότεροι μικροοργανισμοί προέρχονται από το ίδιο μας το σώμα, εντούτοις ο ραγδαίος πολλαπλασιασμός τους μπορεί κάτω από κατάλληλες συνθήκες να οδηγήσει σε βακτηριακές επιμολύνσεις ή μυκητιάσεις (πχ. στα δάκτυλα των ποδιών ή στη βουβωνική χώρα). Επίσης, αν η πετσέτα είναι πολύ βρώμικη από τις αλλεπάλληλες χρήσεις, μπορεί εύκολα να προκαλέσει έξαρση του εκζέματος ή της ατοπικής δερματίτιδας.

Μάλιστα ο Μάρκος Μιχελάκης επισημαίνει ότι εάν κάποιος μοιράζεται την ίδια πετσέτα με άλλα άτομα είναι πιθανό να εμφανίσει κάποια σπυράκια ή να παρουσιάσει μια δερματική μόλυνση, μιας και το δέρμα του έρχεται σε επαφή με «ξένους» μικροοργανισμούς. «Συχνός τρόπος μετάδοσης μιας πολύ κοινής μυκητίασης, της ποικιλόχρου πιτυριάσεως, είναι η κοινή χρήση μολυσμένης πετσέτας», εξηγεί.

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε πετσέτα
Με βάση όλα τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσες φορές μπορούμε να στεγνώνουμε το δέρμα μας με την πετσέτα προτού την αλλάξουμε. «Αν έχετε τη δυνατότητα να τη στεγνώνετε εντελώς και γρήγορα (πχ. σε καλοριφέρ-κρεμάστρα) και κάνετε μπάνιο κάθε μέρα, τότε μπορείτε να την πλένετε μία έως δύο φορές την εβδομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν σκουπίζετε με αυτήν την περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού», απαντά ο Μάρκος Μιχελάκης.

Ωστόσο επισημαίνει ότι αν μια πετσέτα δεν μπορεί να στεγνώσει εντελώς και αν στο σπίτι υπάρχουν υψηλά επίπεδα υγρασίας τότε θα πρέπει να πλένεται μετά από τρεις χρήσεις.

Ακόμα πιο συχνό θα πρέπει να είναι το πλύσιμο εάν τη χρησιμοποιεί κάποιος που είναι άρρωστος, ενώ η πετσέτα του γυμναστηρίου θα πρέπει να πλένεται μετά από μία χρήση. Επίσης πιο συχνό πλύσιμο χρειάζεται τον χειμώνα, οπότε και τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένα.

Με ποιους μπορούμε να μοιραζόμαστε την πετσέτα
Ο Μάρκος Μιχελάκης σημειώνει ότι δύο σύντροφοι, που έτσι και αλλιώς μοιράζονται τα σεντόνια του κρεβατιού, μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια πετσέτα αρκεί ο ένας από τους δύο να πάσχει από οποιαδήποτε δερματοπάθεια ή μυκητίαση, και αρκεί ο ένας από τους δύο να μην είναι άρρωστος.

«Αντιθέτως, δεν πρέπει να μοιράζονται οι ενήλικες τις πετσέτες του μπάνιου με τα παιδιά, τα οποία έχουν πολύ πιο ευαίσθητο δέρμα και ιδιαίτερα εάν πάσχουν από δερματικές αλλεργίες», προσθέτει.

Προσοχή στο σφουγγάρι!
Η πετσέτα του μπάνιου, πάντως, δεν είναι το μόνο που πρέπει να απασχολεί σε ό,τι αφορά την υγιεινή στο ντους. Μια άλλη, αληθινή... πληγή για το δέρμα είναι το σφουγγάρι του μπάνιου, όπως λέει ο Μάρκος Μιχελάκης.

«Τα παραμελημένα σφουγγάρια είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο μπάνιο μας», αναφέρει και προσθέτει ότι όποιος το χρησιμοποιεί πρέπει να το πλένει ή να το αλλάζει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και όχι κάθε 3 ή περισσότερους μήνες που κάνουν οι περισσότεροι. Επίσης, μετά από κάθε χρήση, πρέπει να το σαπουνίζει και να το ξεβγάζει καλά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει το δικό του σφουγγάρι ή πετσετάκι για σαπούνισμα, το οποίο δεν θα μοιράζεται ποτέ και με κανέναν.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.