21 Ιανουάριος 2019, 09:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουάριος 2019, 10:06

Σύννεφα έκρυψαν την ολική έκλειψη υπερσελήνης – Εντυπωσιακές εικόνες από την πανσέληνο του λύκου (βίντεο, φωτο)

  • Σύννεφα έκρυψαν την ολική έκλειψη υπερσελήνης – Εντυπωσιακές εικόνες από την πανσέληνο του λύκου (βίντεο, φωτο)
    Το φεγγάρι ανατέλλει ολόγιομο πάνω από τη συννεφιασμένη πόλη του Ναυπλίου, την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
  • Σύννεφα έκρυψαν την ολική έκλειψη υπερσελήνης – Εντυπωσιακές εικόνες από την πανσέληνο του λύκου (βίντεο, φωτο)
    Η Σελήνη φαίνεται σχεδόν δίπλα στη ρωσική σημαία, στη στέγη του Μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη (φωτ.: EPA / Anatoly Maltsev)
  • Σύννεφα έκρυψαν την ολική έκλειψη υπερσελήνης – Εντυπωσιακές εικόνες από την πανσέληνο του λύκου (βίντεο, φωτο)
    Άποψη της έκλειψης στη Σιέρα Ζαπαλινάμε στο Μεξικό (φωτ.: EPA / Miguel Sierra)

Με ολική έκλειψη Σελήνης συνδυάστηκε σήμερα τα ξημερώματα η πρώτη πανσέληνος του έτους και επειδή το φεγγάρι βρισκόταν ταυτόχρονα στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη, φαινόταν πιο μεγάλο, περισσότερο φωτεινό και με ένα πιο έντονο σκουροκόκκινο χρώμα. Ολική σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει, όταν το φεγγάρι καλύπτεται ολόκληρο από τη σκιά της Γης. Η προηγούμενη υπερπανσέληνος, όπως λέγεται, είχε συμβεί στις 27 Ιουλίου 2018.

Η σημερινή έκλειψη ήταν η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης έως τις 26 Μαΐου 2021, ενώ η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα αργήσει ακόμη περισσότερο, έως τον Σεπτέμβριο του 2025, δηλαδή σε 6,5 χρόνια.

Η ολική φάση της έκλειψης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ήταν ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου το φαινόμενο άρχισε στις 06:41 ώρα Ελλάδας και έφθασε στο μέγιστο σημείο του στις 07:12. Όμως τα αρκετά σύννεφα στον ουρανό έκρυψαν το φαινόμενο σε μεγάλο βαθμό. Η έκλειψη στην ολότητά της –δηλαδή μαζί με το φαινόμενο της παρασκιάς και της μερικής έκλειψης που προηγείται και έπεται της ολικής– ήταν ορατή μόνο από το πιο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, τη δυτική Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Η πρώτη πανσέληνος του έτους, που φέτος συνέβη στις 07:16 ώρα Ελλάδας της 21ης Ιανουαρίου, ονομαζόταν παραδοσιακά από τους Ινδιάνους της Αμερικής «πανσέληνος του λύκου», επειδή εκείνη την εποχή του χρόνου κοπάδια πεινασμένων λύκων ούρλιαζαν γύρω από τους καταυλισμούς των ανθρώπων.

Ήταν το πρώτο από τα τρία «σούπερ-φεγγάρια» του 2019, καθώς φέτος θα υπάρξει τρεις φορές υπερσελήνη, δηλαδή ο δορυφόρος της Γης θα φαίνεται πιο κοντινός και λαμπερός από ό,τι συνήθως. Η επόμενη υπερπανσέληνος θα συμβεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, θα υπάρξει άλλο ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο, ένα πολύ κοντινό πλησίασμα (σύνοδος) στον ουρανό της Αφροδίτης και του Δία. Οι δύο φωτεινοί πλανήτες θα είναι ορατοί σε απόσταση μόνο 2,4 μοιρών μεταξύ τους στον πρωινό ουρανό προς την ανατολή, λίγο πριν ο Ήλιος ανατείλει. Στις 31 Ιανουαρίου στους δύο πλανήτες θα προστεθεί και η Σελήνη, ώστε θα υπάρξει τριπλή σύνοδος το ξημέρωμα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ /Παύλος Δρακόπουλος.
Gallery