20 Ιανουάριος 2019, 22:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2019, 22:22

Πόντιοι και Βλάχοι σε μια λαμπρή γιορτή αδελφοποίησης στο «Βελλίδειο» (φωτο, βίντεο)

  • Πόντιοι και Βλάχοι σε μια λαμπρή γιορτή αδελφοποίησης στο «Βελλίδειο» (φωτο, βίντεο)
    Εικόνα από την τελετή αδελφοποίησης Ποντίων και Βλάχων στο «Βελλίδειο»
  • Πόντιοι και Βλάχοι σε μια λαμπρή γιορτή αδελφοποίησης στο «Βελλίδειο» (φωτο, βίντεο)
  • Πόντιοι και Βλάχοι σε μια λαμπρή γιορτή αδελφοποίησης στο «Βελλίδειο» (φωτο, βίντεο)

Σε μια λαμπρή γιορτή πολιτισμού και παράδοσης αναδείχθηκε η τελετή αδελφοποίησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Οι δύο ομοσπονδίες, μέσω των προέδρων τους, της Χριστίνας Σαχινίδου (ΠΟΠΣ) και του Μιχάλη Μαγειρία (ΠΟΠΣΒ), υπέγραψαν σύμφωνο αδελφοποίησης με το οποίο ουσιαστικά άνοιξαν το δρόμο για πιο στενή συνεργασία στο μέλλον και για ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση περίπου 1.200 χορευτών Ποντίων και Βλάχων στο κατάμεστο «Βελλίδειο». Φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων ξεσήκωσαν τον κόσμο που έδωσε το «παρών» και γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα. Οι δύο ομοσπονδίες έκοψαν και την πίτα τους, σε μια βραδιά όπου η συγκίνηση ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στη Μακεδονία κατά τις ομιλίες των επισήμων.


Η Χριστίνα Σαχινίδου

Στην τελετή παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλεξανδρος Καχριμάνης, οι βουλευτές της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Παναγιώτης Ψωμιάδης, Γιώργος Ορφανός, Χάρης Αηδονόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, Αλέξανδρος Θάνου, Γερακίνα Μπισμπινά κ.ά. Η Κατερίνα Νοτοπούλου αποκάλυψε ότι έχει καταγωγή από το Λειβάδι και ως Βλάχα ένιωσε συγκινησιακά φορτισμένη και περήφανη για την χθεσινή βραδιά.

  • Με πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο από life-events.gr.
Εκδηλωσεις