20 Ιανουάριος 2019, 16:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2019, 16:50

Συλλαλητήριο Μακεδονία: 60.000 διαδηλωτές στο Σύνταγμα εκτιμά η αστυνομία

  • Συλλαλητήριο Μακεδονία: 60.000 διαδηλωτές στο Σύνταγμα εκτιμά η αστυνομία
    Μέλη μακεδονικών συλλόγων στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στις 60.000 εκτιμά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τον αριθμό των πολιτών που βρέθηκαν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματος για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ, για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο συλλαλητήριο από ομάδα κουκουλοφόρων τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί και μερικοί πολίτες. Η χρήση χημικών προκάλεσε προβλήματα σε μεγάλη μερίδα διαδηλωτών, ανάμεσα στους οποίους παιδιά και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, για τους οποίους οι υπεύθυνοι του «Μεγάλη Βρεταννία» άνοιξαν τις πόρτες του ξενοδοχείου προκειμένου να προστατευθούν. Μάλιστα, αυτόπτης μάρτυρας είδε διασώστη να μεταφέρει εσπευσμένα βρέφος που είχε χάσει τις αισθήσεις του εξαιτίας των χημικών.

Τα επεισόδια που σημειώθηκαν ξεκίνησαν νωρίτερα από τα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη και στο προαύλιο της Βουλής, όπου επιχείρησαν να εισβάλλουν κουκουλοφόροι, με αποτέλεσμα η αστυνομία να κάνει χρήση αστυνομικών προκειμένου να τους απομακρύνει. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της αστυνομίας εκτιμούν ότι τα επεισόδια προκάλεσαν άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο, καθώς οι αντιεξουσιαστές ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση –οι οποίοι μετά το τέλος της δικής τους συγκέντρωσης κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια.


Στο συλλαλητήριο και η αδερφή του Κ. Κατσίφα, Ερμιόνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Εξάλλου, ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είναι μια «διαδήλωση της δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει».

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο που ακούστηκε από τα μεγάφωνα, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές είναι ο ομογενής πολιτικός Κρις Σπύρου και η Αφροδίτη Μάνου.