20 Ιανουάριος 2019, 15:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2019, 15:27

Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

  • Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία
    Εικόνα από το συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος πριν τα επεισόδια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Επεισόδια ξέσπασαν στα σκαλιά της Βουλής πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όταν ομάδα κουκουλοφόρων άρχισε να πετά κόκκινες και άσπρες μπογιές στα ΜΑΤ, αλλά και καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον της διμοιρίας που βρίσκεται στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κάνει περιορισμένη χρήση χημικών, στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά.

Τα επεισόδια δεν έχουν επεκταθεί στο κάτω μέρος της πλατείας ή σε άλλα σημεία, ενώ ο ελαφρώς βροχερός καιρός έχει βοηθήσει στο να μην γίνει αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα καπνογόνα.

Ο μεγάλος όγκος των διαδηλωτών έχει απομακρυνθεί από το πάνω μέρος της πλατείας. Ένταση προκλήθηκε και όταν οι διοργανωτές δεν άφησαν ομάδα Χρυσαυγιτών να ανέβει στην εξέδρα, ενώ υπήρξαν σπρωξίματα, φωνές και βρισιές, ενώ οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιά που είχε ανάψει.

Παράλληλα με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν σε εξέλιξη και «αντιεθνικιστική» συγκέντρωση εκατοντάδων ατόμων, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «κόκκινα Βαλκάνια, σοσιαλιστικά, χωρίς πολέμους, χωρίς αφεντικά», ενώ μεταξύ άλλων βρέθηκαν εκεί μετά από προσυγκεντρώσεις τους οργανώσεις της άκρας Αριστεράς από την πλατεία Κάνιγγος και ένα ισχυρό μπλοκ Αναρχικών από την πλατεία Εξαρχείων.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.