20 Ιανουάριος 2019, 12:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2019, 12:21

Ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης συνυπογράφει ψήφισμα για τη Μακεδονία

  • Βουλή: Κατατέθηκε και το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ
    (Φωτ.: EPA / Nake Batev)

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό εξέδωσαν 16 σύλλογοι του Νομού Ξάνθης, ανάμεσα στους οποίους και ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, δηλώνοντας ότι αρνούνται να δεχθούν λύση που να περιλαμβάνει στο όνομα των Σκοπίων τον όρο «Μακεδονία».

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρουν ότι εκφράζουν τη συμπαράταξή τους με τον αγώνα που διεξάγει ο ελληνισμός για τη μη έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ότι δεν δέχονται καμία λύση «που δεν σέβεται την ιστορία, τις θυσίες των μακεδονομάχων και που δεν θα αποκλείει τις αλυτρωτικές βλέψεις και επιδιώξεις συγκεκριμένων κύκλων εντός και εκτός Σκοπίων».

Τονίζουν επίσης ότι το προσύμφωνο «όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κάποιο από τα εθνικά μας συμφέροντα όπως θα όφειλε, αλλά αντίθετα απεμπολεί την εθνική μας κυριαρχία, προσβάλλει την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού, την αγάπη του για την πίστη και την πατρίδα και ζημιώνει οικονομικά την πατρίδα μας, αφού με αυτό το προσύμφωνο δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε πολύ σύντομα, καταστροφικές και ανθελληνικές πολιτικές». Τέλος, οι 16 σύλλογοι ζητούν από τους βουλευτές του Κοινοβουλίου να καταψηφίσουν το σχετικό Πρωτόκολλο και αναφέρουν ότι θα αγωνιστούν για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Το ψήφισμα υπογράφουν οι εξής σύλλογοι: Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, Ενωμένη Ρωμιοσύνη, Ποντίων, Μικρασιατών, Εβριτών, Κυπρίων, Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών, Κρητική Αδελφότητα, Χριστιανική Ένωση «Τίμιος Πρόδρομος», Συνταξιούχων του Δημοσίου, Σαρακατσαναίων, Πελοποννησίων, Τριτέκνων, Πολυτέκνων, Εφέδρων Αξιωματικών και Τραντέλλενων.