20 Ιανουάριος 2019, 11:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2019, 10:54

Έντονη παρουσία Ελλάδας και Κύπρου στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου

  • Έντονη παρουσία Ελλάδας και Κύπρου στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με την Ελλάδα να δίνει δυναμικό παρών για άλλη μια χρονιά, αλλά και για πρώτη φορά τη συμμετοχή της Κύπρου, ανοίγει τις πύλες της η 50ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου. Φέτος η Ελλάδα επέλεξε να θέσει ως θέμα του περιπτέρου της τα εγχειρίδια διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας για τους ξένους, ώστε να γίνουν γνωστά στις δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών που θα γνωρίσουν την έκθεση στο νέο Εκθεσιακό Κέντρο στην περιοχή του Νέου Καΐρου.

Για τον σκοπό αυτόν, θα βρεθούν στο Κάιρο δύο εκπρόσωποι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την Ελλάδα.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του ΑΠΘ Γεώργιος Παπαναστασίου και ο υπεύθυνος των εκδόσεων εγχειριδίων διδασκαλίας ελληνικής γλώσσας του εν λόγω Ινστιτούτου Παναγιώτης Ανδρέου θα συμμετάσχουν στις 6 Φεβρουαρίου σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της έκθεσης για την ελληνική γλώσσα.

Πρόκειται για έναν φόρο τιμής εκ μέρους και της Αιγύπτου στην ελληνική γλώσσα, η διεθνής μέρα της οποίας εορτάζεται τρεις μέρες αργότερα και την οποία εκδήλωση διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη βοήθεια της Διευθύντριάς του στην Αλεξάνδρεια, Σταυρούλας Σπανούδη. Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν όλοι οι καθηγητές των αιγυπτιακών πανεπιστημίων που διδάσκουν στα Ελληνικά Τμήματα στην Αίγυπτο και για αυτό η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να φανεί η πραγματική διείσδυση της ελληνικής γλώσσας στον πανεπιστημιακό χώρο στη Χώρα του Νείλου.

Από την πλευρά της, η Κύπρος, που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην 50ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου, θα εστιάσει στο περίπτερό της σε εκδόσεις που αφορούν στη λογοτεχνία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό της. Στο κυπριακό περίπτερο θα είναι έντονη η συμβολή και η στήριξη-παρουσία της κυπριακής παροικίας που ζει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμπεριλαμβάνεται η ομιλία ενός από τους πιο διακεκριμένους διερμηνείς αραβικής γλώσσας, του Αιγυπτιώτη Σαμουήλ Μπισάρα, που βλέπουμε πάντοτε στο πλευρό των ηγετών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και αραβικών χωρών στην υπηρεσία της διερμηνείας και ο οποίος θα κληθεί στις 27 Ιανουαρίου να μιλήσει με θέμα «Η Αίγυπτος στο έργο του Κ. Π. Καβάφη».

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα ζωής, ενώ αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των εκδοτικών οίκων ολόκληρου του αραβικού κόσμου, αλλά και της Μέσης Ανατολής, ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αίγυπτο. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 22 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ενώ στον Χρυσό Ιωβηλαίο της η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Καΐρου έχει επιλέξει ως τιμώμενο οργανισμό τον Αραβικό Σύνδεσμο.

  • Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας.