20 Ιανουάριος 2019, 09:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουάριος 2019, 09:49

Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σπουδαία για να αποτύχει

  • Ντιμιτρόφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σπουδαία για να αποτύχει
    (Φωτ. αρχείου: mfa.gov.mk)

Με αναφορές στα εγκωμιαστικά σχόλια που δέχεται η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από διάφορες χώρες του κόσμου, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ μίλησε στο Πρακτορείο Anadolu κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα και χαρακτήρισε τη Συμφωνία πολύ «σπουδαία για να αποτύχει».

Στη συνέντευξη που έδωσε, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ έκανε λόγο για μια «ιστορική διαδικασία», τονίζοντας ότι η χώρα του «έχασε μία γενιά περιμένοντας λόγω του ονοματολογικού».

«Μετά την Τουρκία, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αναμονή», είπε σημειώνοντας ότι είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το 2005 και πως μετά την έγκριση της Συμφωνίας από την Ελλάδα η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα γίνει πιο σύντομα από ό,τι η ένταξη στην ΕΕ, με τις διαδικασίες να ξεκινούν ακόμη και τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της πΓΔΜ με την Τουρκία, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι είναι ιδιαίτερες, καθώς η Τουρκία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της χώρας του, αλλά και επειδή υπάρχουν ακόμα πολλοί Τούρκοι που έχουν μεταναστεύσει σε αυτήν.

Επίσης, είπε ότι συζήτησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τους τρόπους βελτίωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και για το θέμα των προσφύγων, τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις Σερβίας-Κοσσόβου ο Νίκολα Ντιμιτρόφ είπε ότι σε μια ενωμένη Ευρώπη τα εθνικά σύνορα αποτελούν μια ξεπερασμένη ιδέα που προκάλεσε τραγωδίες στα Βαλκάνια κατά τη δεκαετία του ’90, όταν ήταν εξιδανικευμένη, και ότι στη χώρα του είναι περήφανοι για τη διαφορετικότητα που υπάρχει, αφού ζουν μαζί Τούρκοι, Αλβανοί, Σέρβοι, Βλάχοι, Βόσνιοι και Ρομά.