19 Ιανουάριος 2019, 22:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2019, 22:18

Η Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς για το Σκοπιανό

  • Η Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς για το Σκοπιανό
    Εικόνα από την τελετή υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας στους Ψαράδες Πρεσπών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το Σκοπιανό εξέδωσε η Οργάνωση Ποντίων Νομού Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος», μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (18/1) στα γραφεία της Οργάνωσης, με παρόντα μέλη τους Ιωάννη Αμαραντίδη, Παρθένα Κεχαΐδου, Μαρία Μεγακλή, Δέσποινα Ζορπίδου, Πολυξένη Ανδρινοπούλου, Στέφανο Λιώγο, Ειρήνη Θεοδωρίδου, Άννα Μακρίδου, Κωνσταντίνο Τερζόπουλο, Γιώργο Αποστολίδη, Γιώργο Παπαδόπουλο και Βασιλική Μουρατίδου Βασιλική.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε και υπογράφουν για το ΔΣ ο πρόεδρος Ιωάννης Αμαραντίδης και η γραμματέας Μαρία Μεγακλή, τονίζονται τα εξής: «Το Σωματείο μας διαμαρτύρεται έντονα για τα γεγονότα που διαδραματίζονται τη χρονική αυτή περίοδο. Εμείς, Πόντιοι 3ης γενιάς, έχουμε νωπές στις μνήμες μας τη Γενοκτονία και το ξεριζωμό των προγόνων μας. Λάθη των πολιτικών ηγεσιών, χωρίς να ρωτήσουν το λαό, και τότε, διέπραξαν το μεγαλύτερο λάθος από την ύπαρξη του ελληνισμού.

»Από τον Προμηθέα μέχρι τον Επιμηθέα, η καθ’ ημάς Ανατολή ήταν πάντοτε ελληνική. Εξάλλου, τα μνημεία που είναι εκεί, είναι περισσότερα από όσα είναι στη μητέρα Ελλάδα. Με τα λάθη των πολιτικών ξεριζώθηκε ο ελληνισμός από τα πάτρια εδάφη. Διαμηνύουμε σε όλους τους πολιτικούς φορείς της χώρας μας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό έως τα κόμματα του Κοινοβουλίου, ότι ο ελληνικός λαός δε θα σας επιτρέψει να κάνετε το ίδιο λάθος του 1922-1924.

»Πρέπει να καταλάβουμε άπαντες ότι με την παραχώρηση από εσάς της λέξης "Μακεδονίας", θα κάνετε το ίδιο λάθος που έγινε στο παρελθόν. Τα εδάφη και τα ονόματά τους, η παγκόσμια ιστορία διδάσκει ότι αλλάζουν μόνο με πόλεμο. Εάν οι Σκοπιανοί θέλουν, ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος. Τα δημοψηφίσματα είναι έκφραση του λαού και ειδικά όταν γίνονται για εθνικά θέματα είναι χρήσιμα και επιβεβλημένα. Διαδηλώνουμε σε όλους ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».