19 Ιανουάριος 2019, 16:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουάριος 2019, 16:55

Οι διοικήσεις των ανιστορημένων Μονών του Πόντου για Πρέσπες και συλλαλητήριο

  • Έκτακτα δρομολόγια προς την Παναγία Σουμελά για την εξυπηρέτηση των πιστών
    Άποψη του ναού της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Οι διοικήσεις των ανιστορημένων Μονών του Πόντου στον ελλαδικό χώρο Παναγίας Σουμελά (Βέρμιο), Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα και Αγίου Ιωάννου Βαζελώνος, που στον Πόντο αποτελούσαν το εθνικοθρησκευτικό συμβολο του ποντιακού ελληνισμού, αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν περίτρανα την αντίθεσή τους με την ανιστόρητη Συμφωνία των Πρεσπών, που παραχωρεί στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων ονομασία, εθνότητα και γλώσσα «Μακεδονική».

Υπενθυμίζουμε και πληροφορούμε σε όλους, ότι η ιστορική αλήθεια της Μακεδονίας δεν παραγράφεται ούτε αλλοιώνεται με βάση συγκυριακά συμφέροντα. Συντασσόμαστε και ενισχύουμε την πρόσφατη διακήρυξη των 22 μητροπολιτών της Μακεδονίας γιατί ο κλήρος ανέκαθεν έδωσε βαρύ τίμημα για την ελληνικότητα της περιοχής.

Ως Πόντιοι, απόγονοι εκείνων που διεύρυναν τον ελληνισμό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου πριν από 3.000 χρόνια και εκείνων που πολέμησαν εθελοντικά και ενίσχυσαν οικονομικά τον Μακεδονικό Αγώνα, έχουμε έναν ακόμη επιπρόσθετο λόγο της πρόσφατης ιστορίας, κοντά σε εκείνον του Πόντιου ειδικού γεωγράφου της αρχαιότητας, του Στράβωνα (64 π.Χ.), που πριν από 2.000 χρόνια υπενθυμίζει στους ανιστόρητους του εσωτερικού και εξωτερικού με τη δήλωση στο έργο του Γεωγραφικά «Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία». Θεωρούμε την παρουσία ιδιαίτερα κάθε Μακεδόνα ως εθνική υποχρέωση στο συλλαλητήριο των Αθηνών της Κυριακής 20ής Δεκεμβρίου 2019.

Οι πρόεδροι των ΔΣ των ανιστορημένων Μονών: Γ. Τανιμανίδης (Παναγία Σουμελά), Ε. Φαχαντίδης (Άγ. Γεωργίου Περιστερεώτα), Χ. Καζαντζίδης (Αγ. Ιωάννου Βαζελώνος).